Publiquen l'àlbum inconclús de Mortadel·lo i Filemó en què treballava Francisco Ibáñez abans de morir

'París 2024' inclou pàgines inèdites de guió i llapis del dibuixant barceloní

Un dels originals a llapis amb el guió al costat.

Un dels originals a llapis amb el guió al costat. / Cedida per Bruguera

ACN

L'editorial Bruguera ha publicat l'àlbum inconclús de Mortadel·lo i Filemó en què treballava Francisco Ibáñez abans de morir. Es tracta del número 222 de la sèrie 'Magos del Humor', que relata les peripècies dels dos detectius estrafolaris a les olimpíades que s'han de celebrar aquest any a França. En concret, les vint pàgines inèdites de guió i llapis del dibuixant barceloní titulades 'París 2024' situen els dos agents enmig d'un misteri que hauran de resoldre per evitar posar en risc l'esdeveniment esportiu. L'edició compta, també, amb un pròleg especial de l'escriptor Arturo Pérez-Reverte. Gemma Xiol, directora editorial de Bruguera, ha afirmat que el volum recull "les darreres idees i els darrers esbossos" d'Ibáñez.

Portada de l'àlbum pòstum inconclús de Francisco Ibáñez 'París 2024'.

Portada de l'àlbum pòstum inconclús de Francisco Ibáñez 'París 2024'. / Cedida per Bruguera

"És el 'Magos del Humor' més emotiu, el que posa punt final a una llarguíssima trajectòria", ha indicat Xiol, que també ha qualificat l'obra "d'història viva del còmic" perquè "mai fins ara" s'havia ofert una perspectiva "tan privilegiada" del procés de treball de l'artista. En aquest sentit, ha recordat que Ibáñez no mostrava mai obres en procés als editors, i subratlla que, en canvi, ara es poden veure algunes vinyetes en estat d'elaboració, fet que ha considerat "únic".

Francisco Ibáñez va morir a Barcelona el 15 de juliol del 2023 i aquest últim 'Magos del Humor', 'París 2024', segueix les petjades de les obres inconcluses que han deixat altres mestres de la historieta com el mateix Hergé amb 'Tintin i l'Art Alfa', recorden des de l'editorial.

Sobre aquesta qüestió, l'edició pòstuma comptarà amb els originals dibuixats a llapis i el guió a màquina, en una mostra del procés creatiu d'Ibáñez.