El Jove Ballet Figueres, compromès amb l’excel·lència, actua a l’escenari d’El Jardí

Les trenta-cinc ballarines que l’integren, d’entre vuit i vint-i-un anys, presenten noves coreografies aquest divendres en una gala especial

Algunes de les ballarines del Jove Ballet Figueres, durant una actuació. | MONICA LOU/BALLET FIGUERES

Algunes de les ballarines del Jove Ballet Figueres, durant una actuació. | MONICA LOU/BALLET FIGUERES / CRISTINA VILÀ BARTIS. FIGUERES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Tot l’equip de l’escola de dansa Marta Coll acaba d’ultimar els darrers detalls de la gala que oferirà el Jove Ballet Figueres aquest divendres, a les 8 del vespre, al Teatre El Jardí de Figueres. És una oportunitat per veure desplegar sobre l’escenari el ventall de coreografies inèdites i de nova creació que exhibiran les trenta-cinc ballarines, de vuit a vint-i-un anys, que l’integren. Són peces molt treballades, que la formació presenta aquesta temporada a diversos concursos, nacionals i europeus, on participaran com les semifinals del Dance World Cup, a Burgos, i amb la mirada posada en la final a Praga. El secret, diu Marta Coll, és «anar pas a pas i treball cada dia».

A Figueres, el Jove Ballet mostrarà només coreografies grupals de ballet clàssic, neoclàssic, contemporani i jazz. Descarten els solos, tot i ser espectaculars, per no haver d’escollir entre uns i altres i no allargar molt la vetllada. De fet, la formació porta, enguany, setanta-sis peces a concurs. D’aquestes, a banda de les coreografies de repertori clàssic, que ja estan establertes i no poden modificar-se, les de nova creació són obra de la mateixa Marta Coll, Laura Macias i Berta Montserrat. Totes amaguen moltes hores de dedicació, tant de la direcció com de les ballarines: «Cal pensar la música i adaptar-la al grup, que la coreografia tingui algun tret diferencial, pensar vestuari, treballar-la, tot compta davant el jurat».

Aquesta gala, per la qual es poden adquirir entrades a l’escola de dansa Marta Coll o al mateix teatre, queda lluny d’un festival, admet Coll, que el nivell de les ballarines és molt alt –assagen cada dia, també els dissabtes– i lamenta que no desperti més interès a Figueres. L’autoexigència, tant de les noies com de les responsables del Jove Ballet, és molt alta, cosa que es percep a l’escenari i amb els nombrosos reconeixements traduïts en beques de formació o estades per les ballarines a l’estranger. Fa poc quatre solistes van presentar-se a les semifinals del Youth America Grand Prix, a Sant Cugat. Dues d’elles van passar a la final al costat d’integrants del Ballet Ruso Barcelona o del Jove Ballet de Catalunya. No van guanyar, però l’experiència suma «i els omple la mirada». També ho faran dues ballarines més al Dance Open America, a Aranjuez. La final, si són escollides, és a Miami. Altres cites seran a Blanes, on va tot l’equip, un concurs que plantegen com «un assaig general» i al Nijinsky, a Osca. Tot i l’esforç, Marta Coll admet que la dansa forja el caràcter de les noies, estreny llaços de generositat entre elles. «Som una família».