PATRIMONI

L'antiga església de Sant Domènec (XVI-XVII) de Castelló d'Empúries reviurà convertint-se en una sala polivalent

L'actuació, amb un pressupost total de 4,8 milions d'euros, recuperarà un edifici emblemàtic que està dins les dependències municipals

Tindrà capacitat per entre 300 i 500 persones, i es faran activitats diverses, com ara espectacles teatrals o musicals

Una imatge virtual del projecte.

Una imatge virtual del projecte. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Carme Vilà

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries permetrà redescobrir l'antiga església de Sant Domènec —que data dels segles XV-XVII—, que es convertirà en una sala d'ús polivalent amb capacitat per entre 300 i 500 persones. S'hi podran portar a terme tota mena d'activitats, des d'espectacles teatrals a musicals, entre altres. Durant la Segona República, l'emblemàtic edifici ja es va adequar com a sala de festes, i avui en dia és la Sala Municipal dins les dependències municipals.

El projecte permetrà descobrir i dignificar l'edifici original, valorant el patrimoni arquitectònic. És considerat un Monument Històric Nacional protegit per la llei 13/5/33.

L'actuació que ara es tirarà endavant va ser seleccionada en un concurs municipal i es va triar per participació ciutadana. És una intervenció integral de l'antiga església i sala de festes per a adequar-la com a sala polivalent.

Reconnectar l'edifici amb els espais públics

Els treballs permetran reconnectar l'edifici amb els espais públics, donant així més èmfasi al seu caràcter públic i municipal, tant la plaça del Joc de la Pilota com el claustre de l'antic convent, que actualment és la seu de l'Ajuntament.

Els treballs permetran l'accés des de la plaça Joc de la Pilota, recuperant les voltes de sostre originals. A la sala de "l'Antic teatre" es recuperarà l'alçada original i així es podrà redescobrir la coberta, que contribuirà també a la millora de la il·luminació i ventilació de l'espai.

Una imatge del projecte.

Una imatge del projecte. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES

A la Sala Absis es rebaixarà l'antic transsepte fins a arribar a la plaça Josefina Gabus. Això permetrà obrir un nou espai que mostrarà l'absis amb les voltes de creueria del sostre i millorant l'accessibilitat de l'edifici.

Finalment, els treballs permetran oferir espais per a diverses funcions que ofereixin una major diversitat d'usos i la simultaneïtat d'activitats. S'habilitaran espais d'ús restringit destinats a instal·lacions, magatzem i equipament escènic. També s'adequaran el recorregut i els espais que complementen les sales d'activitat, escales, banys, entre altres.

Reconnectar l'edifici amb els espais públics

L'Ajuntament remarca que "la rehabilitació d’aquest edifici representa posar les instal·lacions municipals en el segle XXI amb espais de primer ordre amb les instal·lacions necessàries per poder realitzar espectacles teatrals, d’audició, musicals, manifestacions festives de caràcter cultural, etc. al mateix temps recuperar un dels edificis emblemàtics del municipi i de la comarca".

En total, s'actuarà en una superfície de 1.653,65 m². L'obra representa una millora important per al municipi perquè actualment no es disposa d'un espai amb l'equipament necessari per desenvolupar-hi aquest tipus d'activitats. Als anys 1980, es va realitzar una rehabilitació també com a sala municipal, però ara, l'Ajuntament la convertirà en una sala amb les característiques idònies per acollir funcions de teatre, petits concerts i conferències, entre d'altres.

El Convent de Sant Domènec va ser un antic establiment dels dominics que va ser fundat el 1317. Va acollir una comunitat de frares fins a la seva exclaustració després de la crema de convents el 1835. Després es va construir un nou convent a la seva ubicació actual i se'l va anomenar Palau Comtal. Les restes estan avui dins les dependències municipals.