Alumnes de Figueres reinterpreten els set pecats capitals a partir dels clixés adolescents

El treball d’aquests estudiants de l’Institut Monturiol, dins el Projecte d’Impuls a la Creativitat, es presenta el dia 15 de gener a Empordoneses

Alumnes de l’INS Monturiol de Figueres treballant en una instal·lació d’Empordoneses. | INS NARCÍS MONTURIOL

Alumnes de l’INS Monturiol de Figueres treballant en una instal·lació d’Empordoneses. | INS NARCÍS MONTURIOL / cristina vilà bartis. figueres

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Des dels orígens, Empordoneses ha mantingut viva la necessitat de vincular l’experiència artística dels creadors professionals amb la curiositat emergent de les noves generacions. És per això que, d’una manera o altra, a cada edició —i ja en porten catorze—, s’ha implicat a alumnes d’instituts, fos programant-los visites guiades o, fins i tot, incloent-los dins la programació. És aquest el cas, enguany, quan alumnes de l’optativa de Visual i Plàstica de 4rt d’ESO de l’Institut Narcís Monturiol de Figueres, participants del Projecte d’Impuls a la Creativitat (PIC), nascut el 2022 amb l’objectiu de donar visibilitat als alumnes amb habilitats artístiques, han decidit fer honor al subtítol de l’exposició i prendre ells la paraula. La peça resultant, que han batejat com Aparences, es podrà veure el pròxim dilluns 15 de gener, a les 10 del matí, a la plaça de l’Escorxador de Figueres.

L’actual exposició d’Empordoneses porta per títol Dilogies alternatives i parteix del significat de la paraula dilogia per entrar en interpretacions dobles de la realitat. Per preparar la seva intervenció, els alumnes van visitar prèviament la mostra de la mà de la seva comissària, l’artista Pilar Farrés, qui va convidar el centre a participar en la mostra artística. La visita va servir per conèixer la proposta i el fil conductor d’enguany. També per veure, in situ, les propostes d’artistes del territori, una oportunitat per apropar-se al món de l’art contemporani.

En el seu cas, se’ls va proposar reflexionar sobre el concepte adolescència des de la mirada estereotipada. Les coordinadores del programa, les professores Sara Salip i Yasmin Tena, expliquen que l’exercici va tenir diferents fases. «En una primera tasca, els alumnes van expressar en quins moments se sentien jutjats pels adults o com veuen els adults als nois i noies de les seves edats. Alguns dels motius pels quals se senten jutjats són la vestimenta, com s’obsessionen per seguir uns cànons estètics potenciats des de les xarxes, el gran fenomen de les marques, voler tenir sempre la raó, l’addicció pel mòbil, el desordre de l’habitació, els canvis d’humor, entre altres». Això els va portar a evidenciar que tots aquests punts «no eren més que clixés». El següent pas va ser «intentar relacionar aquests estereotips que té la societat amb els adolescents amb cada un dels pecats capitals». Això els va dur a formular una nova llista dels coneguts pecats capitals a partir dels clixés adolescents.

Les peces resultants d’aquest procés de treball, expliquen les coordinadores del programa, «són set siluetes humanes de cartó fetes a mida real». Una de les cares està en blanc i negre i expressa cada un d’aquests pecats capitals i com la gent els percep. A l’altra cara, el seu contrari, en aquest cas a color, que reflecteix com ho senten els joves. «Amb aquest procés», comenten Salip i Tena, «s’ha intentat que l’alumnat s’adonés del procés artístic com a mitjà d’expressió d’idees i conceptes i, a la vegada, que s’acostés de manera vivencial a la mostra pública de treballs creats per un mateix i en xarxa amb altres companys i companyes».

Dilogies alternatives es pot visitar fins al 21 de gener a la Sala l’Escorxador. Val a dir que uns dies abans, el dissabte 13 de gener, a les 5 de la tarda, la comissària i artistes participants oferiran una visita comentada.