Entre llums i tenebres: així serà el Festival Perelada de Pasqua 2024

Durant la segona edició, que es farà del 28 al 30 de març, s’estrenarà una obra de Joan Magrané i es recuperarà música antiga de Stradella

Cor i Orquestra de l’Òpera Reial de Versalles. | PASCAL LE MÉE

Cor i Orquestra de l’Òpera Reial de Versalles. | PASCAL LE MÉE / Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

«L’any passat, a l’església, es va produir un petit i alhora gran miracle, una comunió gairebé espiritual». Així descrivia el director artístic del Festival Perelada, Oriol Aguilà, les sensacions que van tenir intèrprets i organitzadors durant la primera edició del Festival de Pasqua, celebrada l’any passat. Ho feia gustós, embolcallat del misteri que desprenen les col·leccions bibliogràfiques de la biblioteca de Palaci i davant la premsa, patrocinadors i, sobretot, creadors que han estat convidats a la segona edició, del 28 al 30 de març del 2024, i que acollirà sis propostes, entre elles estrenes que traspuen excel·lència i que donen valor al talent català així com espai per a fenòmens mundials com el jove pianista coreà Yunchan Lim.

Joan Magrané. | JORDI PLAY

Joan Magrané. / JORDI PLAY

Oriol Aguilà va parlar, durant la presentació la setmana passada, de desestacionalització de la temporada, de potenciar l’Empordà com a signe distintiu i de fer descobrir al món el paisatge empordanès. Peralada contribueix a tot això amb un cartell de luxe, «segell Perelada», un seguit de delicatessen molt pensades per a amants de les rareses musicals, de les descobertes de repertoris mantinguts quasi sota secret. És el cas del concert inaugural, el San Giovanni Battista d’Alessandro Stradella, un projecte ambiciós, virtuós i arriscat fruit del tàndem creat pel contratenor Xavier Sabata i Dani Espasa, director dels Vespres d’Arnadí, bons amics del festival. Aquesta obra, de narració bíblica, va ser estrenada el 1675, però va restar molt temps en l’oblit fins a mitjans del segle XX, quan la soprano Maria Callas va voler interpretar el paper principal. Sabata va qualificar l’obra de «perla» i va remarcar la necessitat de recuperar Stradella, «un compositor frontissa, d’una època ja canviant cap a un barroc més haëndelià, i amb una vida molt curiosa de la qual s’han fet òperes contemporànies, però poc interpretat». De fet, segons Sabata, no s’ha fet mai a la Península en temps moderns.

"Perelada aposta per delicatessen pensades per a amants de les rareses musicals i de les redescobertes"

Yunchan Lim. | RALPH LAUER

Yunchan Lim. / RALPH LAUER

De Stradella es passa a l’Stabat Mater de Pergolesi, revisitat per Bach i de la mà de l’ensemble instrumental Bachcelona Consort que debuta al festival i els solistes de la Salvat Beca Bach, dirigits per Daniel Tarrida, qui la descriu «com una obra d’una màxima expressivitat sobretot per l’ús de les dissonàncies, que va tenir un èxit immediat, convertint-se en una de les peces més interpretades del segle XVIII». Escrita els últims mesos de vida, Bach la va interpretar per primer cop a Alemanya canviant-li el text per adaptar-lo a la litúrgia luterana i afegint-hi una veu, la viola. «És com una paròdia barroca», assegurà Tarrida. Durant la vetllada inclouran també una selecció de cantates escrites específicament per la Pasqua. El mateix dia, però ben entrada la nit, arriba l’estrena del Tenebrae Responsoria de Joan Magrané interpretada per la Gio Symphonia i amb el violoncel·lista Pau Codina, «un dels músics més reveladors dels nostres temps», entre els solistes. Magrané revelà que ha agafat «un tòpic del Barroc –les lliçons de tenebres franceses– per dur-lo al contemporani». Tot establint connexions, el festival es clourà «amb honors» de la mà del debut del cor i orquestra de l’Òpera Reial de Versalles interpretant peces de Charpentier i Couperin, referents del Barroc francès i culminant el concert amb l’Stabat Mater per a les religioses. El Festival de Pasqua, que també reserva espai per al públic familiar i per a diàlegs amb artistes, ja ha posat a la venda les entrades al seu web.

Els integrants de Bachcelona Consort. | FESTIVAL PERELADA

Els integrants de Bachcelona Consort. | FESTIVAL PERELADA / Cristina Vilà Bartis