La mostra Les Muses s’expandeix i consolida l’Escala com a aparador d’art

Del 7 al 10 de desembre es fa la segona edició d’aquesta mostra d’art contemporani amb la presència de més de setanta artistes

Un dels tallers oferts l’any passat i que van tenir molt bona  acceptació.

Un dels tallers oferts l’any passat i que van tenir molt bona acceptació. / Tània Hirte

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Tània Hirte encara se sorprèn com, a partir d’una idea incipient sembrada l’any passat i abraçada amb molt entusiasme, s’ha anat bastint un projecte artístic i creatiu a l’Escala, de forta personalitat, que s’ha estès d’una manera natural arreu del nucli. Parlem de Les Muses, una mostra d’art contemporani que enfila la seva segona edició del 7 al 10 de desembre i que enguany ha trencat, per sorpresa dels mateixos promotors, els seus primigenis límits presentant obra de setanta-un artistes, de disciplines que van des de l’escultura, la pintura, el landart a la fotografia, en una cinquantena d’exposicions en espais públics i privats de l’Escala i Sant Martí d’Empúries. Tampoc faltaran les portes obertes a tretze tallers d’artistes, així com una vintena d’activitats paral·leles. Destaca enguany l’interès per exalçar la bellesa i complexitat de l’art tèxtil, sovint injustament ignorat. Ho faran exhibint obra de To Gallardó, dedicant diversos tallers a la tècnica com un de brodat intuïtiu amb Andrea Secchi i la creació d’un tapís col·laboratiu al Norai Espai Creatiu, així com la projecció del documental Fashion vs Words de Claudia Mallart.

Un dels tallers oferts l’any passat i que van tenir molt bona  acceptació.

Un dels objectius de Les Muses és portar l’art del territori a peu de carrer / Tània Hirte

«L’any passat volíem veure com Les Muses encaixaria dins el panorama de festivals i mostres artístiques de la zona i la rebuda va ser molt bona», admet Tània Hirte, llicenciada en Humanitats i comissària de la mostra. Reconeix agraïda que rere el creixement d’enguany s’hi amaga l’àmplia xarxa que han bastit, a foc lent i amb el suport de tot l’equip de la Regidoria de Cultura i Turisme de l’Ajuntament, en aquests darrers dotze mesos quan «s’han teixit sinergies» a partir d’altres esdeveniments, exposicions i activitats. A parer seu, «ens estem consolidant estèticament», ja que la imatge externa ja és la de mostra, cosa que ha servit per atraure «artistes de renom».

Les Muses inclou inauguracions,  tallers, col·loquis  i projeccions.

Les Muses inclou inauguracions, tallers, col·loquis i projeccions. / CRISTINA VILÀ BARTIS. l’ESCALA

Inicialment, els organitzadors van voler fixar una xifra de participació, però «veient la gran rebuda no van voler limitar l’espai a ningú perquè un dels nostres ideals és crear una mostra on hi hagi varietat i oportunitats per a tothom». També donar visibilitat. Tània Hirte explica que els artistes no són exclusivament de l’Escala: «No podíem obviar tot l’àmbit d’influència si volíem fer xarxa». Així és com la iniciativa s’ha expandit fora els límits per donar cabuda a creadors d’arreu de l’Empordà o que hi tenen segona residència, alguns d’origen estranger com és el cas del nord-americà Philip Stanton que oferirà una sessió especial a la galeria Port 25. També altres que hi han establert connexions com Rosa Gabriela, darrera Beca de Primavera. Respecte a l’obra presentada, la direcció és la responsable de la curació, cosa que permet establir vincles «entre artistes afins dins els espais d’exposició».

A banda de l’obra que exhibiran els creadors professionals, Les Muses abraça les joves generacions. Així, a El Gavià es podrà veure una exposició de deu alumnes de l’INS El Pedró participants d’un taller de fotografia analògica amb Samuel Aranda. També es manté la vinculació amb la sostenibilitat i s’inaugura l’exposició Fem del plàstic una obra d’art a l’Alfolí de la Sal. Per potenciar-se com a motor creatiu, s’espera que allò que sorgeixi de tallers com el de ceràmica o monotipia se’n pugui fer una exposició l’any vinent.

Tretze tallers oberts

Tretze són els artistes que disposen de taller i que, aquests dies, l’obren al públic. Són Regina Hernández Poch, Nelleke Ebben, Beni Ballesta, Chloé Tiravy, Karlos Mayet, Josep Faig Sureda, J.P. Zingre, Estudi 9 amb Candy Anthony & Alex di Silvestro, Phil Usher, Espai Matèri, Norai Espai Creatiu, Carme Dapena i Gino Rubert, conegut a l’haver il·lustrat les novel·les de Milleniumm de Largson o per ser l’autor del retaule postmodern Vanity Fair (un altar sense heroi) que es va exhibir al MNAC. Perquè el públic no es perdi ni cap inauguració, taller, col·loqui o projecció, l’organització ha editat un desplegable amb tot l’itinerari que trobaran per diferents punts del municipi.