El Paller ret homenatge a la maternitat acollidora i valenta a «Mare balena»

La companyia estrena aquest espectacle multidisciplinari a Castelló en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Fotografia que serveix per promoure l’espectacle multidisciplinari 'Mare balena'. | JORDI CASSÚ

Fotografia que serveix per promoure l’espectacle multidisciplinari 'Mare balena'. | JORDI CASSÚ / CRISTINA VILÀ BARTIS. CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

«Mare balena és un símbol, una al·legoria que ens parla de la figura materna, de totes les mares: des de la mare dona passant per la mare animal fins a arribar a la mare natura». Així descriu la ballarina i coreògrafa Emma Teixidor, una de les ànimes fundadores de la companyia El Paller, el nou espectacle multidisciplinari que presenten dissabte a les sis de la tarda a Can Malino, a Castelló d’Empúries. És, se sincera Teixidor, «el nostre petit homenatge a la maternitat, a la mare que no es cansa mai de donar abraçades, carinyo i aliment». També la contribució personal que han volgut aportar, un any més, al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

A Mare balena, a banda d’El Paller, amb Emma Teixidor, Dolo Iglesias i Anna Morera, també participen activament els músics d’Els mals endreços, que habitualment les acompanyen, David Codina i Pau Marcos, i, a més, s’han sumat l’artista Elena Casadevall i el fotògraf Jordi Cassú. El muntatge, que rep el suport de l’Ajuntament, és un work in progress, és a dir, que «és un espectacle viu, com totes les nostres creacions», detalla Teixidor. Ella les anomena «composicions instantànies o en temps real», perquè malgrat haver-hi una part prefixada, la resta parteix d’una escolta interior i d’allò que el moment els faci sentir. Inicialment, però, Mare balena s’inspira en la mare més gran que pobla la terra. Així, can Malino es converteix en l’entrada a la boca de l’animal. Aquells que s’hi endinsin, ja que se sentiran embolcallats pels sons d’aquests misteriosos i hipnòtics mamífers marins, sons que David Codina i Pau Marcos han treballat, sons que exhalen, al mateix temps, una aura poderosa i tendra i que, «depenent del lloc del planeta, tenen una musicalitat molt diferent». Però la peça, que s’obrirà amb un poema punyent, també s’amara de la mateixa vivència de les creadores, totes elles mares, algunes molt recentment. I, en el rerefons, plana «la valentia» de les dones a l’hora d’assumir aquest rol «no només en donar a llum, sinó per tota la responsabilitat» posterior, la d’entomar «que durant tota la vida tot el que facis ho faràs pensant en els teus fills i filles».

El Paller aposta, novament, per estrenar a Castelló, el poble que els acull des de fa quasi vint anys a través de l’escola de nou moviment i dansa contemporània que porta el mateix nom. Ho fan «picant pedra cada dia» i sense tirar la tovallola en aquesta aposta conscient per l’art.