El present i la previsió de futur de la cultura popular es debat al Repensem, a Figueres

Es fa aquest dissabte al Cercle Sport Figuerenc i l’organitza l’Institut d’Estudis Empordanesos

Sardanes, gegants o teatre popular hi estaran representats. | JORDI CALLOL

Sardanes, gegants o teatre popular hi estaran representats. | JORDI CALLOL / CRISTINA VILÀ BARTIS. FIGUERES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La cultura popular i tradicional és diversa i mou a Catalunya milers de persones. Fa molts anys, però, que es parla de les problemàtiques que pateixen algunes d’aquestes manifestacions, de la falta d’interès entre les joves generacions, de la manca de relleu. De tot això i més, i sobretot incidint la mirada en l’Empordà, se’n vol parlar aquest dissabte en una nova edició del Repensem l’Empordà, organitzat per l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE). La proposta, que es fa al Cercle Sport Figuerenc des d’un quart de deu del matí fins a les dues del migdia i és oberta a tothom, inclourà una conferència inaugural a càrrec del director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, Lluís Garcia Petit, i dues taules rodones que repassaran present i futur.

Anna Maria Puig, presidenta de l’IEE i encarregada de donar la benvinguda, diu que ja no es tracta tant d’abordar el tema de com arribar a la gent, sinó també del perquè moltes persones, tant de les joves generacions com de les que no ho són tant, «no se senten prou interessades» per aquestes manifestacions, «element singular i identificador del nostre poble, però també per altres accions lligades a l’associacionisme i el voluntariat. Sovint, admet Anna Maria Puig, moltes d’elles, «si no se’ls dona la volta, no tenen requesta» i si no tenen suport institucional no es poden ni fer. «Cal debatre-ho», reconeix.

Per reflexionar-hi, els organitzadors proposen dues taules rodones. La primera, de 10 a 11.30 hores, aborda l’estat actual i hi participen l’historiador i president d’entitats sardanistes Jordi Gallegos; el president de l’Obra del Ballet Popular, Joan Gómez; Jordi Jordà, de l’associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional, i la mestra d’educació musical Gemma Pla. La segona taula, de 12 a 13.30 hores, analitza el futur i es pregunta si cal modernitzar. Les veus per parlar-ne seran les de l’etnomusicòloga Anaís Falcó; Lídia Surroca, de l’Agrupació Mediterrània Dansa de Figueres; l’actriu i membre de la Funcional Teatre, Anna Turró, i el director artístic del Festival Còmic de Figueres, Xavier Valentí. El periodista Santi Coll serà el moderador de les taules. L’acte es clourà amb una mostra de glosa cantada.