Evoquen l’esperit vital i positiu de Carmeta Gifre en un acte ciutadà a Figueres

Amics de l’actriu s’han unit per retre-li un homenatge aquest dijous al Teatre El Jardí tot recordant la seva dimensió més pública i, sobretot, la seva contribució al món teatral

Carmeta Gifre, durant l’assaig d’alguna de les nombroses obres fetes amb La Funcional. | JOSEP ALGANS

Carmeta Gifre, durant l’assaig d’alguna de les nombroses obres fetes amb La Funcional. | JOSEP ALGANS / cristina vilà bartis. figueres

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

«Curiosa, impulsiva, espontània, imaginativa i empàtica». Així defineix l’escriptor figuerenc Àngel Burgas la seva estimada amiga Carmeta Gifre Ple (1965-2023), coneguda actriu de La Funcional Teatre. Burgas també hi afegeix altres trets com «acollidora, emprenedora i responsable, però també crítica i exigent». Tot plegat, juntament amb el seu caràcter positiu, generós i extravertit, la van fer sobreeixir de la resta. La seva mort sobtada, el juliol passat, va deixar els amics amb el cor encongit, però, al mateix temps, van agafar forces d’on no n’hi havia per impulsar un homenatge ciutadà en record seu. Aquest acte, obert a tothom, es materialitza aquest dijous a les 8 del vespre al Teatre Municipal El Jardí de Figueres.

Josep Maria Cortada, actor, director de La Funcional Teatre i bon amic de la Carmeta, forma part del triumvirat que ha coordinat la proposta juntament amb l’escriptor Àngel Burgas i la rapsoda i actriu Magda Bosch. «La idea és fer una evocació partint de la seva dimensió més pública i de ciutadana», comenta Cortada. En aquest sentit, l’homenatge vol ser un recorregut «per diferents moments de la seva trajectòria» dins el camp del teatre, un món que va ser, per a ella, la seva gran passió. Aquí és on tindran entrada persones que la van conèixer, com el mateix Àngel Burgas i l’actriu Glòria Cristina, que recordaran les primeres passes en el món teatral figuerenc, concretament, l’any 1982 amb l’obra Tartan dels micos contra l’estreta de l’Ensanxe de Terenci Moix interpretada per un grup d’alumnes de l’Institut Alexandre Deulofeu al Casino Menestral Figuerenc. L’any següent, Gifre ja va participar en un espectacle al voltant de l’obra El Rei Micomicó d’Abdó Terrades, també en el Teatre El Jardí.

L’any 1986, amb Àngel Burgas, van fundar el grup Tarima de joc i van estrenar L’Eixarranca, a l’antic escorxador municipal de Figueres, inspirats després d’haver vist 1980 de Pina Bausch. «L’Eixarranca ens va marcar, a ella i a mi. Vam descobrir que no es tractava només de tirar un projecte endavant, sinó de participar en un col·lectiu amb una finalitat creativa», rememora Burgas, autor del text. El 1998, després d’uns anys fora, retorna a l’Empordà i s’enrola a La Funcional Teatre. «Volia continuar sentint-se actriu», diu Burgas. En aquest sentit, els companys de La Funcional, amb els quals va debutar amb l’espectacle Mare Coratge i els seus fills, de Bertolt Brecht, i amb els quals va representar fins a quinze muntatges, seran presents al llarg de tot l’acte que servirà, a més, per recordar altres integrants de la companyia que han mort els darrers temps i que els seus amics tenen ben presents com Remei Cuixart, Helena Cusí, Joan Fibla i Dolors Olivet.

En aquest homenatge ciutadà a Carmeta Gifre, proper i honest, també participaran la coral Germanor Empordonesa, dirigida per Clàudia Coral, i el grup de dansa Elements a la qual Gifre es va vincular actuant en la presentació oficial d’aquesta companyia jove. No hi faltaran altres facetes d’ella, com el de promotora reincident del Correllengua, en presentacions de llibres, accions pel foment de la lectura, donant suport a campanyes mediambientals o en actes de teatre popular. A l’escenari es podrà veure, entre altres, Joan Tomàs, Josep Maria Perxas, Rosa Maria Abella, Elisabet Prats, Jordi Pous. No faltaran moments musicals, la projecció de vídeos i fragments d’espectacles antics.