Es doblen els participants del segon aquelarre literari, el Figueres de por

Seran trenta-vuit escriptors i il·lustradors els que es tancaran la nit de Tots Sants per escriure i crear relats de terror ambientats a la comarca

L'espai aquest any és la Sala La Cate, ja que la voluntat és que la seu vagi itinerant

Alguns dels participants del segon Figueres de por. | CARLES PUJOL

Alguns dels participants del segon Figueres de por. | CARLES PUJOL / CRISTINA VILÀ BARTIS. FIGUERES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Amb la idea de reviure l’esperit de la Vil·la Diodati, escenari on l’any 1816 van ser concebuts els monstres de Frankenstein i el Vampir, l’any passat, dinou creadors van tancar-se al castell de Sant Ferran de Figueres, la nit de Tots Sants. El resultat, d’allò que es va batejar com Figueres de por, van ser divuit relats terrorífics que ara s’han reunit en un llibre, editat pels Amics del Castell de Sant Ferran, que es presenta el divendres 3 de novembre a la biblioteca de Figueres on es llegiran fragments dels contes. Aquest acte es farà just després que tingui lloc, la nit del 31 d’octubre, la segona edició del Figueres de por, aquest cop amb trenta-vuit autors i il·lustradors empordanesos implicats i amb un nou teló de fons per acollir «aquest aquelarre literari», la sala La Cate, ja que la voluntat és que l'escenari creatiu vagi itinerant.

Per escalfar motors, però, tots els participants compartiran un sopar comunitari a peu dret i una activitat de grup, que es manté sota secret de sumari per generar més expectació. Posteriorment, pels volts de la mitjanit, es posaran a escriure fins a la sortida del sol. Arran de la celebració de la primera edició, l’any passat, es va generar tal complicitat entre els participants que els va portar a crear la Xarxa de Creadors Literaris de Figueres i l’Alt Empordà, Creàlit, que els darrers mesos ha anat impulsant diverses activitats. En aquesta segona trobada, la convocatòria s’ha obert a tots els seus integrants, una trentena d’autors i autores, però també a altres plomes inquietes i il·lustradors interessats a acompanyar-los. Una de les novetats d’enguany, explica Ricard Sayeras, membre de Creàlit i participant del Figueres de por, és que tots els relats s’hauran de limitar a sis folis d’extensió, cosa que facilitarà la publicació del llibre posterior. La temàtica dels relats que naixeran aquella nit, però, torna a ser la mateixa: «terror a l’Alt Empordà».

Ricard Sayeras reconeix que «l’experiència de l’any passat va ser molt divertida i enriquidora». Per a molts, afegeix, «va suposar escriure per primer cop en comú, en una mateixa sala amb més gent fent el mateix i poder intercanviar idees, pensaments i punts de vista». Els resultats van ser tan positius que es copsa en el doble de creadors que ara hi participaran. De fet, molts dels que van ser a la primera edició repeteixen. També hi ha un canvi sensible i és que s’ha passat d’un a nou il·lustradors. A més, s’han aconseguit força col·laboracions, entre les més destacades, les diferents llibreries de Figueres i la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia.