Liberisliber de Besalú torna amb les forces renovades i voluntat d’expandir-se

Una setantena d’editorials, dues d’elles altempordaneses, participen aquest cap de setmana al Festival i Fira de l’Edició Independent

La proposta, que torna després de dos anys d'inactivitat, gira entorn de la temàtica "l'acte de llegir"

La fira manté els diàlegs amb autors a peu de carrer, tota una oportunitat per als lectors. | SÒNIA FUENTES

La fira manté els diàlegs amb autors a peu de carrer, tota una oportunitat per als lectors. | SÒNIA FUENTES / cristina vilà bartis. besalú

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Era el maig del 2021 quan l’equip responsable del Festival i Fira de l’Edició Independent, Liberisliber, de Besalú anunciava que aturava l’activitat, ja que no disposava «d’unes condicions de treball mínimes». Ara, dos anys més tard, gràcies al compromís adquirit per l’Ajuntament i la Diputació de Girona, Liberisliber torna aquest cap de setmana amb la mateixa força, un caràcter més col·laboratiu, una temàtica protagonista, concretament entorn de l’acte de llegir, i projectes de futur com la creació de recursos en línia perquè el festival tingui projecció tot l’any i «un retorn social important».

El doctor en historiador de l’art, Miquel-Àngel Codes, director del Liberisliber, ratifica la satisfacció per aquest retorn que, diu, «molta gent desitjava». Tanta que, tot i que la crida per participar-hi es va fer el juliol, en quinze dies van tenir la llista d’editorials tancada i, novament, es va generar una llista d’espera amb una trentena de segells. «Liberisliber és una fira que es defensa sola, hi ha tot un sector que volia que tornés i Besalú, també». Les que sí que repeteixen són les empordaneses Cal·lígraf i WunderKammer. També s’hi sumen unes quantes editorials gironines: Cuscusian*s, Ela Geminada, Editorial Gavarres, Incorpore, Llibres del Segle i Sidillà. La resta arriben d’arreu dels Països Catalans, el País Basc, Sevilla i Madrid. En total seran una setantena de segells que, instal·lats en les dues places principals de Besalú, posaran els seus fons a disposició d’un públic àvid per conèixer les darreres novetats, però també les delicatessen que no passen mai de moda i que, potser, no trobaran en una llibreria. «És un públic lector i amb això hem fet diana, ve la gent que ha de venir, gent que llegeix molt i alguns, no tots, compren molts llibres», corrobora Codes.

El doctor en historiador de l’art, Miquel-Àngel Codes, director del Liberisliber, ratifica la satisfacció per aquest retorn que, diu, «molta gent desitjava»

La fira, que aposta per no colonitzar nous espais que la desbordin o li facin perdre el carisma, inclou algunes novetats respecte a la darrera edició celebrada. D’entrada es deixen de fer els premis Liberisliber per transformar-se en un projecte «molt ambiciós» de recomanacions lectores que veurà la llum aquest novembre. També, es potenciarà un programa més col·laboratiu amb les editorials. Així, editors i autors participen de prop d’una trentena d’activitats programades: els diàlegs on cal destacar una reflexió sobre la literatura eròtica catalana actual i el paper dels crítics literaris; el Vermut entorn del revival d’Aurora Bertrana; diferents presentacions de llibres com la novel·la negra Suïcidis S.A. de Mariló Álvarez o Matrioixques de Marta Carnicero.

Liberisliber tindrà altres punts d’interès com recitals i concerts, tallers per apropar-se al gènere del conte, teatre de carrer amb la Cia La Soledad, visites guiades i propostes per als més petits com tallers d’expressió i contes en veu alta. No hi faltaran les trobades amb bibliotecaris, la proclamació del guanyador/a del premi Francesc Garriga de Poesia i signatures de llibres.

Recursos en línia útils

D’altra banda, la voluntat és que Liberisliber s’expandeixi en l’àmbit territorial i temporal prenent com a eix el compromís social. Es vol fer generant recursos en línia útils com cercadors de traductors (aquest ja existeix al web, però amb poques entrades), il·lustradors, festivals literaris que generin oportunitats de feina o noves trobades professionals. «Volem ser un gran receptacle i posar-ho a l’abast de manera fàcil», confirma Codes qui afegeix que calia «repensar-se». Quan Liberisliber va néixer eren pioners i «la intenció era ser un accelerador que facilités que els llibres es venguessin bé a les llibreries». Ara hi ha fires arreu i volen evitar l’efecte d’esllanguiment que pateixen moltes d’elles per continuar sent «el paradís» per a lectors curiosos.

Quina és la intenció de la literatura eròtica i què la diferencia de la pornografia? D’això i més parlaran els autors Dani Alba i Marc Romera i l’editora d’Ela Geminada, Laia Regincós (a la foto).

Diego Martínez, clown i músic, i Jèssica Ferrer Escandell, poeta i performer uneixen música, paraules i objectes des del 2018. A Besalú, ho faran al pati medieval de Can Llaudes.

D’Aurora Bertrana s’han recuperat darrerament molts títols. L’interès és ben viu i la seva especialista Adriana Bàrcia en parlarà diumenge juntament amb Ricard Planas, Laia Regincós i Enric Soler.