Sis nous capgrossos s’incorporen al seguici popular figuerenc

La mainada i el jovent dels Amics dels Gegants han fet les figures amb l’ajut de Ventura&Hosta

Jordi Callol

Jordi Callol

Els Amics dels Gegants de Figueres han decidit ampliar la família i han creat sis nous capgrossos: la Ceba de Figueres, la Figa, el Burro Català, la Maria Àngels Anglada, l’Osset Marquina i la Galatea.

Aquestes noves figures neixen a partir d’un concurs de dibuix de capgrossos que es va celebrar el mes d’agost passat. Hi van participar 21 nens i nenes i les propostes que es van presentar es van sotmetre a votació entre tots els membres de la colla, grans i petits.

Els dibuixos guanyadors del concurs de dibuix de capgrossos

Els dibuixos guanyadors del concurs de dibuix de capgrossos / AMICS DELS GEGANTS DE FIGUERES

Tot i que inicialment només estava previst fer-ne cinc, l’alta participació i un triple empat en la quarta posició van empènyer que se n’acabessin fent sis i els dibuixos guanyadors es van portar al taller Ventura&Hosta de Navata. «Aquesta activitat de creació de capgrossos ja la fan a les escoles i aquests artesans ens van preparar la base pelada amb la forma del cap. La mainada li va acabar de donar forma», explica Agnès Figueres, presidenta dels Amics dels Gegants.

El procés d’elaboració es va dividir en dues sessions: a la primera, es va donar forma als capgrossos amb paper de diari i cola, i a la segona, es van pintar. Aquestes tasques es van dur a terme en grups d’entre tres i quatre infants i joves, d’edats compreses entre sis i quinze anys, tot fomentant el treball en equip i la cooperació. «Va ser bonic, perquè van compartir l’experiència de viure tot el procés de fabricació d’un capgròs tots junts», exposa Figueres, qui afegeix que «ara se’ls sentiran més seus perquè l’hauran dissenyat, pintat i portat».

«Va ser bonic, perquè van compartir l’experiència de viure tot el procés de fabricació d’un capgròs tots junts»

Agnès Figueres

— Presidenta dels Amics dels Gegants de Figueres

Des dels Amics dels Gegants expliquen que ara només falta «fer la roba que cobreix la part que recolza el capgròs a les espatlles dels portadors» i esperen poder-los estrenar per Nadal. A més, estan estudiant reconvertir alguna d’aquestes noves figures en un gegantó, ja que és una demanda dels més petits de la colla.

Fer equip

Últimament, aquesta colla gegantera ha crescut molt, deixant imatges com la de la sortida a Roses en què van anar una setantena de persones. És per això que es va decidir fer activitats com aquest taller, perquè els nens i les nenes es trobessin, es coneguessin i es creés un vincle. De fet, es pot dir que l’objectiu s’ha complert, ja que segons explica Agnès Figueres: «Ens han demanat poder trobar-se més sovint».

És per aquest motiu que s’ha decidit fer assajos de portadors de capgrossos i gegants cada primer divendres de mes entre dos quarts de vuit i les nou del vespre al local del Molí de l’Anguila. La presidenta dels Amics dels Gegants diu que «aquest era el dia que abans assajaven només els músics i ara volem ser-hi tots, fer equip i que tothom que ho vulgui sàpiga que aquell dia a aquella hora pot venir a conèixer-nos i a provar l’experiència de participar amb nosaltres».

Tot i aquest augment de membres, des dels Amics expliquen que necessiten portadors perquè són escassos i se’n necessita més d’un per cada gegant. Afirmen que és un dels temes «més delicats», però que «veient que la salut de la colla va bé, som optimistes i segur que en sortiran».

Continua el treball de restauració

Durant la passada Santa Creu, la Justa, en Janet i en Pep Ventura van lluir pels carrers de Figueres després d’haver-los restaurat. Ja aleshores estava prevista la mateixa actuació a la resta del seguici , i aquest estiu s’han restaurat els gegants Valeri i Indika, i els capgrossos del Soldat i la Minyona, l’Avi i la Nena, i en Berruga, el més conegut de tots.

En aquests moments el gegantó de la Tramuntana i els capgrossos de la Reina Tita, en Harpo Marx i en Popeye encara estan al taller de Ventura&Hosta esperant a ser restaurats. Des dels Amics dels Gegants asseguren que el 2024 també volen fer el Drac i el Bou, els dos elements del bestiari.