L’editorial Alba brinda pels seus 30 anys

Javier Moll i Arantza Sarasola, president i vicepresidenta de Prensa Ibérica, van celebrar en el Café Vienés de l’Hotel Casa Fuster l’esperit que els va dur a editar llibres a la Barcelona de 1993

Idoia Moll, durant el seu discurs.

Idoia Moll, durant el seu discurs. / Jordi Otix

Leticia Blanco

«Alba és fruit del nostre amor pels llibres. Com deia Borges, som incapaços d’imaginar la vida sense ells». La declaració és d’Arantza Sarasola, vicepresidenta de Prensa Ibérica i fundadora fa 30 anys de l’editorial al costat del seu marit, Javier Moll, president de Prensa Ibérica. La cita té tota la solemnitat que les ocasions especials requereixen i la d’anit ho va ser: tots dos van celebrar en el Café Vienés de l’Hotel Casa Fuster l’esperit aventurer que els va portar a posar-se a editar llibres a la Barcelona postolímpica de 1993, envoltats de tots aquells que fan possible els llibres: editors, traductors, correctors, escriptors, distribuïdors i lectors. A l’amfitriona, la seva filla Idoia Moll, avui al capdavant del segell que més acarona als clàssics del segle XIX i XX, se li va escapar alguna llàgrima fugaç en agrair als seus pares l’haver-li ensenyat «l’ofici més bonic del món, editar llibres».

Joan Tapia (president del Comitè Editorial d’El Periódico), Albert Sáez (director d’El Periódico), Aitor Moll (conseller delegat de Prensa Ibérica), Sergi Guillot (director general de Prensa Ibérica), Ainhoa Moll (adjunta a l’editor) i Fèlix Noguera ( director general de Prensa Ibérica a Catalunya i Balears) van brindar amb tot l’equip d’Alba, que va fer gairebé un ple: hi eren els editors Luis MagrinyàManuel Guedán i María Tena; també els imprescindibles traductors de la casa com Joaquín Fernández-Valdés (responsable de l’última versió de Guerra i pau), Amaya García Gallego (traductora al costat de la seva mare de Gustave Flaubert i immersa ara en la traducció d’A la recerca del temps perdut) i Concha García Cardeñoso, traductora de Daphne du Marier.

Arantza Sarasola i Javier Moll, en el seu discurs.

Arantza Sarasola i Javier Moll, en el seu discurs. / Jordi Otix

A la festa hi va acudir una nodrida parròquia del món editorial: hi eren l’escriptora Olga Merino, els editors Luis Solano i Aurora Cuito de Libros del Asteroide, Juan Cerezo de TusquetsPatrixi Tixis de Grupo Planeta, el filòsof Jordi Llovet i l’escriptora Anna Caballé, les agents Glòria Gutiérrez de Carmen Balcells i Txell Torrent de Mónica Martín, el periodista Sergio Vila-Sanjuán, i el cineasta Albert Serra, entre altres.