Neix un grup de recerca internacional permanent en el si de l'Escola d'Estiu Walter Benjamin de Portbou

Els organitzadors fan un balanç molt positiu d'aquesta vuitena edició, que ha superat totes les expectatives

Es va fer l'estrena d'alguns passatges de l'òpera Benjamin a Portbou del compositor Antoni Ros Marbà

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L'Escola d'Estiu Walter Benjamin de Portbou continua donant fruits i projectant-se en l'àmbit internacional. Després de viure la vuitena edició aquest cap de setmana passat, que els organitzadors, l'associació Passatges Cultura Contemporània i la Fundació Angelus Novus, han valorat com difícilment superable, un dels primers resultats visibles és la creació d'un grup de recerca i d'investigació permanent, "com una universitat lliure Walter Benjamin", que integraran especialistes de diferents punts del món -Israel, Alemanya, França, entre altres. Tots ells, que s'han donat cita a Portbou, tenen previst fer trobades virtuals al llarg de l'any "per seguir en contacte permanent". Pilar Parcerisas, presidenta de Passatges i codirectora de les jornades, en destaca la importància de la creació d'aquest grup, ja que permet "començar a generar coneixement, un dels objectius de l'escola". També ha estat crucial dins aquesta edició l'estrena a la Sala La Congesta d'alguns fragments de l'òpera Benjamin a Portbou d'Antoni Ros Marbà qui va ser-hi present, als seus 86 anys, visiblement emocionat. De l'elenc previst no va poder participar David Alegret per malaltia, però sí Elena Copons; Roger Padullés, en el paper de Walter Benjamin, i la compositora i soprano Anna Campmany, qui va fer d'Angelus Novus. Durant l'acte, fins i tot, es van escenificar alguns passatges de l'òpera que es representarà aquesta temporada al Liceu de Barcelona.

Pilar Parcerisas també ha destacat la bona acollida que va tenir l'exposició d'Espe Pons, entorn del fotollibre d'edició numerada i limitada Flucht (Fugida) "amb unes fotografies bastants impensables que surten de la normalitat de les fotos que s'han fet en aquest indret de paisatges benjaminians". A més, l'Escola d'Estiu va ser l'escenari de la presentació de diferents llibres, potser el més esperat i exitós Walter Benjamin & la tempesta del progrés de la periodista de Le Monde diplomatic, Agnès Sinaï, vinculat a les teories del decreixement. "Recuperar a Benjamin com un pioner de les teories del decreixement, un concepte molt modern i provocador, és molt interessant perquè ens dona una altra consciència del món contemporani. Ell qüestiona com la maquinària tècnica se'ns va menjant i converteix en automatisme les morts durant la Segona Guerra Mundial, amb la màquina de gas, per exemple". Val a dir que dues de les nétes de Benjamin van visitar Portbou aprofitant la celebració de l'Escola.

D'altra banda, diumenge, durant la cloenda al cementiri, on es va fer l'ofrena floral, un recital de poesia i el cant de l'Angelus Novus, interpretat a cappella per la soprano Anna Campmany, es va aprofitar per inaugurar el nou vidre del Memorial Passatges de Karavan, que feia mesos que estava esquerdat. La substitució s'ha pogut tirar endavant gràcies al suport econòmic del consolat alemany i l'Ajuntament de Portbou, i les gestions de la Fundació Angelus Novus.