L’Escola d’Estiu Walter Benjamin de Portbou recupera l’exili nord-sud

De divendres a diumenge, s’organitzen xerrades i tres presentacions de llibres i un d’aquests reivindica les dones oblidades de la generació del 27

Un dels vinils de la col·lecció Franck Ancel. | FRANCK ANCEL

Un dels vinils de la col·lecció Franck Ancel. | FRANCK ANCEL / cristina vilà bartis. portbou

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L’obertura de la biblioteca Walter Benjamin de Portbou ja s’ha convertit, en pocs mesos, en un esperó per tot allò que té a veure amb el filòsof. No només hi han passat 857 persones des del febrer sinó que, com explica Pilar Parcerisas, reben un degoter constant de propostes. De fet, pocs dies abans de l’inici de la vuitena Escola d’Estiu, organitzada per l’associació Passatges de Cultura Contemporània amb el suport de l’Ajuntament, aquest cap de setmana passat ja se’n va fer un tast amb la presentació del llibre 'Art i Transformació' de Jesús Martínez Clarà i la projecció del film 'Walter Benjamin, exilé de l’existence'. També ha tingut lloc una performance de Franck Ancel, des de l’estació al Memorial Passatges, i la inauguració d’una exposició amb setze discos de vinil dissenyats per artistes i que pertanyen a la seva col·lecció. Un d’aquests, l’il·lustrat per Denise Bellon, ingressarà ara al fons del centre. A aquesta mostra se li sumarà 'Flucht', que vol dir fugida, amb fotografies d’Espe Pons que donen vida a un fotollibre d’edició limitada i numerada.

L’Escola d’Estiu, que té lloc des de divendres a diumenge i la inscripció és gratuïta, es dedica enguany a la memòria dels exilis des d’un punt de vista europeu. «Recuperar l’exili nord-sud, que tants intel·lectuals com Benjamin van fer i van acabar en suïcidi, és un tema que ens interessa molt», corrobora Pilar Parcerisas, presidenta de Passatges de Cultura Contemporània i codirectora de les jornades. Per aquest motiu, hi participa amb una conferència l’advocat penalista i mediador en conflictes internacionals, Jordi Palou-Loverdos, que havia estat director del Memorial Democràtic. Aquest exili europeu també l’abordarà la filòloga Cari Oriol, codirectora de l’Escola, qui introduirà al públic amb una xerrada sobre els viatges de Benjamin, «que són sempre europeus». «Ell és un dels últims vells europeus, d’un concepte d’Europa que es va quedar en un punt i que tot un corrent de pensament actual vol reconsiderar i activar», afirma Parcerisas. La mateixa Oriol oferirà un recital de les Carles a Milena, un avançament del centenari de la mort de Franz Kafka.

Quelcom que té molt pes enguany és el vessant femení tant en filosofia, literatura i exili. Així, la professora Amalia Rodríguez parlarà de Hannah Arendt i la banalitat del mal i Tània Balló vindrà a presentar el seu llibre Las sin sombrero, que evoca a aquelles dones, «una mica oblidades», de la generació del 27, «que van patir exili interior o exterior», entre elles la pintora Ángeles Santos Torroella, que era de Portbou. Així, Cari Oriol abordarà la part literària mentre que Parcerisas, la plàstica, parlant de Maruja Mallo i Marga Gil Roesset.

Hi haurà dues presentacions més. L’associació recupera Paul Celan i Walter Benjamin, una antologia de poemes que va editar la Fundació Angelus Novus l’any passat i que inclou el poema «Portbou alemany?» dedicat a Benjamin i traduït, per primer cop, al català. Aquest llibre, junt amb la pel·lícula, el presenten aquest dijous al Goethe Institut, amb el que han començat a establir lligams. De fet, el 9 d’octubre Parcerisas hi presentarà el projecte Casa Benjamin. El darrer llibre serà Walter Benjamin & la tempesta del progrés d’Agnès Sinaï. També editat per la Fundació amb Edicions Reremús, és un assaig sobre el filòsof i les seves teories del decreixement. «Benjamin va ser pioner en la crítica a la ideologia del progrés, ell creia que no podia ser el viure en una societat sense límits».

D’altra banda, hi ha una clara voluntat de vincular la Casa Benjamin amb el món universitari. Així, enguany, dues doctorandes del departament de filosofia de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) presentaran comunicacions. La cloenda de l’Escola d’Estiu es farà, com sempre, diumenge al migdia, al cementiri amb una ofrena floral, un recital de poesia i el cant de l’Angelus Novus. Els assistents podran copsar que el vidre del Memorial Passatges de Karavan, que feia mesos que estava esquerdat, s’haurà canviat. Es farà just aquests dies previs i gràcies, també, al consolat alemany.

[object Object]

Serà, sens dubte, un dels moments culminants de l’Escola d’Estiu: l’avançament de l’òpera Benjamin a Portbou d’Antoni Ros Marbà, amb llibret d’Anthony C. Madigan, abans de la seva estrena mundial al Liceu de Barcelona aquesta temporada. Es farà diumenge a les 12.45 hores a la Sala la Congesta en una versió reduïda per a piano i cant, amb diferents escenes, però amb la presència del compositor i la participació d’alguns dels principals intèrprets que pujaran a l’escenari operístic: Roger Padullés, David Alegret, Elena Copons i Anna Campmany. Que es faci aquest tast a Portbou no és casual. Conclosa el 2016, canvis de direcció al Liceu i la pandèmia van endarrerir l’estrena d’aquesta òpera, que suposa la culminació de la trajectòria del mestre. Fer-ne un tast ha ajudat a reactivar el projecte. Per arribar a bon port, però, ha calgut la complicitat del Consolat alemany, que ajuda econòmicament, i una donació d’un particular francès. Durant l’acte, que durarà quaranta-cinc minuts, es repartirà el llibret de Madigan, editat per Dinsic.