Mor el mecenes i col·leccionista Antoni Vila Casas als 92 anys

L’empresari farmacèutic reunia l’art que adquiria a través d’una fundació i quatre museus, entre ells el Museu Can Mario de Palafrugell i el Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí.

L'empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas

L'empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas / ACN

ACN

El farmacèutic, empresari i mecenes català Antoni Vila Casas ha mort als 92 anys d’edat. El traspàs, confirmat per la fundació que porta el seu nom i que ell presidia amb un missatge a les xarxes, es va produir aquest divendres al vespre. "Continuarem treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur", han afirmat des de la Fundació Vila Casas, tot lamentant la seva mort. L'empresari i col·leccionista era un dels grans mecenes de l'art català i gestionava i exhibia el patrimoni que adquiria a través de tres museus i un espai d'art: el Museu Can Framis i l'Espai Volart a Barcelona, el Museu Can Mario de Palafrugell i el Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí.

Antoni Vila i Casas va néixer el 27 de novembre del 1930 a Barcelona. El 1956 es va llicenciar en farmàcia per la Universitat de Barcelona i el 1960 va ser fundador i president del consell d'administració de Laboratoris Prodes (Prodesfarma), que es va fusionar amb els Laboratoris Almirall el 1995. En paral·lel a la seva faceta empresarial, Vila Casas és reconegut com a filantrop i mecenes de nombroses iniciatives culturals. El 1986 va impulsar la Fundació Vila Casas –de la qual n'era president- amb l'obertura progressiva de tres museus d'art a Palafrugell (Can Mario, especialitzat en escultura), Torroella de Montgrí (Palau Solterra, especialitzat en fotografia) i Barcelona (Museu Can Framis i Espais Volart, dedicats a la pintura).

Medalla d'Or de la Generalitat el 2022

Vila Casas era membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Gràcies a la seva tasca empresarial, de divulgador de la indústria farmacèutica i de mecenes cultural, ha rebut nombroses distincions com la Gran Creu de l'Orde del Mèrit Civil (1996), la Creu de Sant Jordi (1999) o la Medalla d'Or de la Generalitat (2022). A principis de 2023, Antoni Vila Casas va ser distingit fill adoptiu de Palafrugell  per la seva implicació amb el municipi baixempordanès a través de l'obertura del Museu Can Mario el 2004.

Aragonès: "Compromès amb el país i la seva llibertat"

"Els meus pares em van educar per estimar Catalunya i em van recomanar que fos treballador, honest i que portés sempre al cor el país on vaig néixer", va manifestar Vila Casas en la concessió de la Medalla d'Or de la Generalitat, que va rebre de mans del president Aragonès en un acte al Parc dels Colors de Mollet del Vallès.

Precisament, el president de la Generalitat ha estat un dels primers a mostrar el seu condol pel traspàs del mecenes català. "Ens ha deixat Antoni Vila Casas, empresari farmacèutic, mecenes de l'art català i per sobre de tot compromès amb el país i la seva llibertat. El meu agraïment als seus serveis a Catalunya i la cultura, que el van fer mereixedor de la Medalla d’Or de la Generalitat l'any passat", ha assenyalat Aragonès.

"Gràcies per les converses compartides i per un compromís insubornable amb la nació catalana, la seva història, el seu present i el seu futur", ha afegit el president de la Generalitat. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s'ha sumat a les mostres de condol i ha qualificat Vila Casas de "referent, que a través de la Fundació Vila Casas ha apostat per la difusió de l'art català". "Ha estat un plaer enorme conèixer-lo. Una abraçada ben forta a la seva família i amics, el seu llegat continua", ha recalcat Garriga. "Finalment es podrà desembolicar l'escultura que dona la benvinguda al museu de Palafrugell. Un senyor. Elegant i enamorat de l'art, va saber reunir unes col·leccions valuoses. Sempre vam tenir bon tracte, quan vaig ser consellera", ha recordat l'exconsellera Mariàngela Vilallonga.

Finalment, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha volgut posar en valor la tasca de Vila Casas, "pilar d'infinitat d'iniciatives artístiques i culturals del país i ànima de la Fundació Vila Casas". "El país està en deute amb el seu altruisme. Gràcies per tant i que la terra li sigui lleu", ha apuntat Borràs.