La segona nit de la vintena Acústica fa el ple

El Pot Petit, The Tyets, Miki Núñez, Triquell i Figa Flawas van triomfar en els seus concerts

Aquest divendres es va estrenar l'escenari dedicat als pòdcasts

Jordi Callol

Jordi Callol

Quan encara Figueres estava recuperant-se de la primera nit d'Acústica, el Pot Petit va saltar a l'escenari de la Rambla, donant el tret de sortida a l'Acustiqueta. Amb l'espectacle Festa Animal, la Jana, en Pau i la Melmelada Band van anar presentant els diferents animals que van anar sortint del seu Pot Petit. El lleó vergonyós, l'Aura la dinosaure, el Gall Ot i tot un seguit de bestioles van animar centenars de famílies que s'havien congregat en aquest passeig figuerenc. Tampoc es van oblidar de les cançons dedicades als seus amics pirates en la que va ser la cinquena participació al festival figuerenc d'aquest grup de música familiar que triomfa arreu del país.

Amb aquest espectacle es va iniciar una segona tarda i nit d'Acústica que va encarrilar sense pausa concert rere concert en els tres escenaris: la plaça de la Palmera, la plaça Catalunya i Rambla. Però abans del concert pensat pels més petits de casa, el festival figuerenc va tornar a ser la seu de la semifinal del concurs Sona9.

El grup Penélope va estrenar l'escenari de la plaça de la Palmera tot mostrant el seu projecte a casa després d'haver estat reconeguts en l'àmbit estatal. S'hi van poder sentir temes com CúmbiaMiénteme, entre d'altres.

Tot seguit, el talent de l'Alt Empordà va continuar actuant a la plaça Catalunya amb la segona edició de la Figueres Urbana. Sota el títol "Les dones ja no ploren, les dones facturen" hi van actuar quatre dones artistes d'aquests tipus de música. Genna es va estrenar completament i és que la castellonina encara no havia publicat ni mostrat en cap moment el seu repertori i va confessar que els temes que s'estaven escoltant ahir a Figueres eren sortits directament de l'estudi. A continuació també van pujar a l'escenari Niwa, Noia Daina i Jessy Sarah.

I poc després de l'inici del concert esmentat, en va començar un altre a la plaça de la Palmera: el d'Al·lèrgiques al pol·len. Les barcelonines van presentar el seu darrer treball Cants, crits i baralles. Es van poder sentir algunes cançons com Anestèsia totalDivendres tanca tard 15 dies, mentre un nombrós públic saltava i cantava.

A la plaça Catalunya els Figa Flawas van triomfar en la seva segona aparició a l'Acústica. El grup i el seu equip de ball van oferir un espectacle enèrgic, en moviment constant, que va animar el jove públic que es va congregar per gaudir-los. Culet, Perreig, Épic solete o Xuculatina van ser algunes de les cançons que més es van corejar. A més, van presentar-hi Aurora, una cançó que feia poc més de vint-i-quatre hores que havien publicat.

A la Palmera van pujar-hi els empordanesos Cala Vento. Aquest grup va actuar per primera vegada a l'Acústica i van presentar Casa Linda.

I quan tot just passaven quinze minuts de l'inici d'aquest espectacle, Miki Núñez saltava per primera a la Rambla figuerenca. Fa uns anys va participar a les Nits d'Acústica i ara ha tornat a Figueres per presentar 121, el seu últim treball discogràfic. Però tampoc es va oblidar d'altres grans temes com Escriurem Celebrem. Precisament cap al final d'aquest concert, l'aforament de la Rambla va arribar al límit establert fent que s'hagués de tancar aquest espai i que ningú més pogués accedir-hi.

Triquell va causar una gran expectació per la presentació d'Entre fluids. L'exconcursant d'Eufòria va mostrar la seva proposta en què va barrejar temes del seu últim disc, amb èxits com Jugular, i d'Altersoma, la seva antiga banda (que encara l'acompanya).

Però sense cap mena de dubte el concert de la nit va ser el The Tyets. Milers de persones es van omplir la Rambla, com ja ho van fer l'any passat, per gaudir d'Èpic Solete. Els mataronins van tocar tots els temes del seu últim disc i van fer ballar a tothom. Olívia, De l'1 al quèBailoteo van triomfar, però la cançó més esperada va ser Coti x coti. Mentre la tocaven, com si fos un divendres d'estiu normal, les sardanes es van apoderar de Figueres mentre un castell s'aixecava tot mostrant una estelada.

D'aquesta manera va finalitzar una nit en què també van actuar Marian Dacal i Eva Martí, Queralt Lahoz i Maken Row i que va marcar un canvi de cicle en la música en català.

Un nou escenari dedicat als pòdcasts

Aquest divendres s'ha estrenat l'escenari de la plaça Josep Pla, dedicat als pòdcasts. El primer en estrenar aquest nou espai ha estat Adrià Giner amb l'Última Copa. Giner ha entrevistat a la periodista Laia Ferrer donant a conéixer aquesta reportera de TV3 personalment i professionalment.

Seguidament, Jacint Casademont acompanyat per Xavi Gorro i Franchu Llopis van fer una versió de la Bugada: La Bugada Unplugged. Durant la seva estona a la plaça Josep Pla van fer un repàs de la història de l'Acústica amb les principals notícies d'aquell any, a la vegada que copsaven l'ambient dels diferents escenaris. A més, van comptar amb un convidat anònim que va desvetllar alguns dels secrets dels vint anys d'Acústica.

També, es va dur a terme la nova temporada del programa Loft d'iCat. Berta Aroca va presentar sola, sense la companyia de la presentadora de Xenia Casado, el programa que va comptar amb la col·laboració de la comunicadora Cèlia Espanya.

Una Acústica en contra dels macroparcs eòlics

Abans del començament del concert de The Tyets, un grup de membres de la IADEN-Salvem l'Empordà van pujar a l'escenari de la Rambla per mostrar el seu rebuig a la instal·lació de macroparcs eòlics a la comarca. Aprofitant la gran afluència de gent van llançar proclames contra les grans energètiques i per la defensa de la terra. Així, també van manifestar la necessitat de fer una transició energètica, però que fos feta per i des del poble.

Visita institucional de la consellera de Cultura

Durant el dia d'ahir, Natàlia Garriga, consellera de Cultura, va reunir-se amb el consistori figuerenc per tal de tractar temes importants per la ciutat i la comarca com és la nova biblioteca que s'ha d'instal·lar al Parc de les Aigües. A més, també va visitar el Museu de l'Empordà i el Museu del Joguet.

Però la responsable del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també va quedar-se a Figueres durant els concerts de la nit. En un tweet ha expressat que l'Acústica és «un festival que és un referent amb artistes destacats de la escena musical catalana»