Sant Pere Pescador suma un nou espai cultural, Secret Mill

La inauguració es fa dimecres amb l’exposició «Somni d’una nit d’en Manolo» de Manolo Sierra

L’ala recuperada de l’espai, malmès a causa del pas del Glòria, és obert al cel, s’ha apostat per no posar sostre.

L’ala recuperada de l’espai, malmès a causa del pas del Glòria, és obert al cel, s’ha apostat per no posar sostre. / SECRET MILL

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Fa gairebé dues dècades que Manolo Sierra (Cadis, 1973) viu a l’Empordà i disposa de residència artística a Sant Pere Pescador, concretament a l’antiga fàbrica d’arròs coneguda com El Molí. Tres anys enrere, el temporal Glòria va debilitar les estructures de les naus, enrunant l’ala que servia d’espai de treball de l’artista. La pandèmia i el desús va sumar-se a aquesta tempesta perfecta fins que fa mig any un equip va decidir reformar-lo per convertir-lo en un espai creatiu obert a altres creatius i activitats culturals sota el nom de Secret Mill. El tret de sortida es fa dimecres, en un acte a porta tancada, concretament la inauguració de l’exposició Somni d’una nit d’en Manolo al voltant de les visions oníriques de Sierra.

El primer pas va ser treure el sòl de formigó fet malbé. | SECRET MILL

El primer pas va ser treure el sòl de formigó fet malbé. / SECRET MILL

La productora d’art Tania Hirte forma part de l’equip de Secret Mill que ha liderat la recuperació del lloc, que ocupa quasi 300 metres quadrats, i que completen el productor i creatiu britànic Nic Alderton i la historiadora de l’art i art advisor Thaïs Botinas. S’autoanomenen Equip Secret. Tania Hirte explica que la reforma de l’espai «ha estat molt neta» i que l’han tractat «com si fos un llenç en blanc per mantenir la sensació d’espai buit que es pot transformar les vegades que vulguem nosaltres o que els artistes que vinguin l’aprofitin a la seva manera». A més, busquen mantenir la localització una mica en secret «per tenir una relació més propera amb el públic i amb els artistes, que sigui un espai íntim». La voluntat és anar creant «un ambient de xarxa i reflexió».

Triar l’obra de Manolo Sierra per obrir aquesta nova etapa no és casual. A banda del seu evident vincle amb l’espai, és un artista «que no mira enrere». Hirte descarta que sigui una retrospectiva, però sí que recupera algunes obres «que fan dialogar l’espai i l’artista» i planteja què passa quan un creador es queda sense estudi. Si una part de les peces segueixen l’estil neorealista que ja identifica a Sierra, altres són del tot inèdites, «una nova línia no exposada que tira més per la imaginació i l’oníric, tot el que podria haver sortit d’aquest espai d’intimitat on el pintor passava tantes hores i podia submergir-se en el seu imaginari artístic i estètic». També s’ha volgut potenciar la part sensorial de l’exposició. Així, el recorregut s’inicia a l’ala que ha quedat al descobert, a modus de terrassa, i a mesura que «el visitant s’endinsa en la sala va passant del realisme a l’onirisme, espais reconeguts, però amb elements estranys, no del tot surrealistes, però que divaguen i estan més propers als somnis i la imaginació». Cal destacar que hi haurà una sala, que l’equip anomena del subconscient, on el visitant podrà contemplar una mena de taula d’autor amb objectes que connecten el realisme amb la subjectivitat.

Manolo Sierra, en ple procès de creació.

Manolo Sierra, en ple procès de creació. / NJA

La rehabilitació de Secret Mill no està completada. En aquest sentit, l’espai que havia estat l’estudi creatiu de Manolo Sierra encara no es pot utilitzar per motius de seguretat. Tot i això, a mitjà termini es preveu recuperar-lo a partir de les propostes que vagin arribant. Val a dir que, tot i que la inauguració d’aquest dimecres és exclusiva, l’espai es podrà visitar lliurement a partir de dijous i fins al 31 d’agost, cada tarda de 18 a 21 hores, excepte els dilluns. Les visites pel matí s’hauran de concertar a través del web shh.cat. També, el setembre, aquesta galeria privada, taller amagat i lloc secret, com el defineixen, s’obrirà els caps de setmana.