Càlid debut de la soprano Anna El-Khashem i el baríton Johannes Kammler, a la Schubertíada de Vilabertran

Ambdòs cantants van generar una gran complicitat a l'hora d'interpretar El cançoner italià d'Hugo Wolf

El recital va tenir lloc aquest divendres passat a la canònica de Vilabertran

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Era la primera vegada que la soprano Anna El-Khashem i el baríton Johannes Kammler actuaven a la Schubertíada de Vilabertran, una cita ineludible, o una gran oportunitat, segons com un s'ho miri, per als grans amants del lied i la música de cambra. Programar a aquests cantants, matrimoni fora dels escenaris, per interpretar el Cançoner italià d'Hugo Wolf, va ser un gran encert. No només per poder gaudir d'unes veus noves i fresques sinó per escollir aquest repertori que endinsa als oïdors dins l'univers dels sentiments i amors d'una parella. Qui millor, doncs, que interpretar-ho que aquests dos artistes que comparteixen vida. I aquesta peculiaritat es va copsar dalt de l'escenari, aquest divendres passat, ja fos a través de les mirades còmplices que es regalaven, de les furtives carícies que intuïen certa intimitat fins al petó final entre els dos que es va percebre com un agraïment mutu per haver estat capaços de construir una vetllada musical refinada i elegant que el públic assistent va gaudir amb escreix. Al costat dels dos intèrprets, la gran dama del piano, ben coneguda per la platea de la Schubertíada, Imogen Cooper, qui va abordar, amb el mestratge que se li reconeix arreu, aquest cicle, dividit en una quarantena de breus cançons. Aquestes espurnes de poesia a voltes semblaven sospirs mentre que en d'altres moments amagaven discussions acalorades entre els amants, que no podien tenir gaire bon final, tot i que mai, cap dels presents, no haurien predit veure emergir, finalment, a una dona empoderada del segle XXI.

La Schubertíada segueix aquest cap de setmana amb tres recitals d'alçada. Aquest dissabte, a les 19.30 hores, el baríton Konstantin Krimmel, cantant revelació dels darrers anys i que ja ha format part de la família del festival les darreres quatre edicions, proposa, al costat del pianista brasiler Marcelo Amaral, un programa intens: les suggeridores Cançons de viatge del compositor britànic Ralph Vaughan Williams, la intensitat de les Cançons de l’arpista d'Hugo Wolf i una selecció de lieder de Schubert.

Després d'aquest recital, a les 22 hores, arriba el concert de Marco Mezquida. Pianista d’enorme fantasia, ha estat convidat a presentar la seva pròpia interpretació de l'univers de Schubert.

La reina de Vilabertran, la soprano Katharina Konradi

El cap de setmana es tancarà diumenge a les 19.30 hores, amb l'actuació de la soprano Katharina Konradi. Era l'any 2018 que aquesta soprano debutava a Vilabertran i enamorava al públic. D'ella se'n destaca la perfecció del seu cant natural, la seva sofisticació, la seva elegància i el timbre exquisit, qualitats que li han valgut el títol de reina de Vilabertran. Katharina Konradi actuarà amb el pianista Ammiel Bushakevitz i junts interpretaran lieder de Schubert i Schumann i cançons de Ginastera i Montsalvatge, en un recital que vol ser un homenatge a Victoria de los Ángeles, en el centenari del seu naixement.