Les terceres Nits de Circ ja brillen a la Ciutadella de Roses

Els artistes d'aquest esdeveniment circense van estrenar-se en terres empordaneses fent el ple

Jordi Callol

Jordi Callol

El circ té quelcom especial, alguna cosa que un cop l'has provat t'enganxa i que quan comencen a sonar les notes de l'orquestra fa que no puguis deixar d'estar atent a tot allò que succeeix sota la carpa, tot i que no tots tenen una lona que protegeixi el que succeeix a la pista. És el cas de Nits de Circ, que compta amb un teló de fons inigualable: el cel estrellat de l'Alt Empordà, que exalta la màgia del circ. Una característica que any rere any sorprèn els assistents que fotografien incansablement l'estructura formada per la grada, la cúpula des d'on s'aguanten els artistes dels espectacles aeris i unes bombetes que recreen la silueta típica de la carpa. Aquesta imatge es va repetir el dia de l'estrena a Roses de la tercera edició d'aquest festival, el passat 16 d'agost.

L'estructura de Nits de Circ

L'estructura de Nits de Circ / JORDI CALLOL

Amb les entrades totalment esgotades, la graderia s'anava omplint a poc a poc, mentre la Paris Circus Orchestra, ambientava l'espai (tal com ho faria posteriorment durant tot l'espectacle). Per tal d'amenitzar aquests minuts d'espera abans de l'inici de la funció, el pallasso Matute va ser l'encarregat de començar a fer sonar les rialles durant la seva posada en escena juganera amb el públic.

Alguns dels membres de la Paris Circus Orchestra

Alguns dels membres de la Paris Circus Orchestra / JORDI CALLOL

I amb la puntualitat d'un rellotge suís, a les 21:30 h es van obrir les cortines de la pista i darrere seu en van sortir tots els protagonistes de la nit: vint-i-quatre artistes arribats d'onze països diferents. En aquell primer a salt sota les estrelles, es va poder gaudir d'un breu resum de tot allò que aniria succeint durant els posteriors noranta minuts que durà la funció.

I mentre encara encara saludaven als congregats, els funambulistes van entrar en escena pujant fins als nou metres d'alçada. La Marin Family, una nissaga dedicada a les atraccions aèries d'alt voltatge, van oferir al públic un espectacle d'equilibri al damunt del cable d'acer. S'hi va poder veure com hi col·locaven una cadira i s'hi asseien, com hi saltaven a corda o com hi feien un pilar de dues persones, creant l'afecte que tocaven el cartell de Nits de Circ.

La Marin Family a Nits de Circ

La Marin Family a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Seguidament, arribat des d'un univers oníric, Jimmy Saylon va accedir a la pista central pedalant un velocípede. Un cop allà va fer que els ulls dels assistents intentessin no perdre's cap moviment per tal de descobrir algun dels secrets del seu espectacle d'il·lusionisme Time Machine, però no va ser possible saber com feia aparèixer noves persones en escena, ni com es teletransportava de dins d'una caixa, suspesa a l'aire, a la graderia. Misteris que l'endemà encara fan rumiar i preguntar-se: Com ho ha fet?

Jimmy Saylon a Nits de Circ

Jimmy Saylon a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Després d'una breu aparició còmica, va ser el torn del Duo Acero. La seva musculatura va deixar clar des del primer moment que la força prendria un gran protagonisme durant el seu número. I així va ser, ja que jugant amb l'agilitat i l'equilibri, els colombians van crear figures aparentment impossibles aguantant-se en el màstil xinès.

El Duo Acero a Nits de Circ

El Duo Acero a Nits de Circ / JORDI CALLOL

En acabat, el figuerenc Genís Matabosch, director de Nits de Circ, va aparèixer per primer com en tota la vetllada per dirigir-se als espectadors: «En aquesta tercera edició un presentem un reguitzell de nombroses disciplines del món del circ, gairebé totes les seves grans famílies».

Genís Matabosch a Nits de Circ

Genís Matabosch a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Va ser aleshores quan Matabosch va convidar a grans i petits a alçar «la mirada cap al cel» per poder veure Alexandra Sazonova. L'artista va enlairar-se a vuit metres d'alçada amb el seu cercle aeri des d'on va seguir al ritme de la música per fer les seves contorsions.

Alexandra Sazonova a Nits de Circ

Alexandra Sazonova a Nits de Circ / JORDI CALLOL

I sense pausa, Matute va tornar a posar-se sota els focus, en aquesta ocasió vestit de buxejador, mentre sonava Gonna Fly Now, la banda sonora de la pel·lícula Rocky. Va ser aleshores quan va fer sortir una persona del públic per participar en el seu espectacle.

Matute a Nits de Circ

Matute a Nits de Circ / JORDI CALLOL

A continuació, els malabars de Sergio Paolo van ser els reis de la pista, però no uns malabars qualsevols. En aquest cas eren de rebot, la qual cosa requereix un control molt escrupolós.

Sergio Paolo a Nits de Circ

Sergio Paolo a Nits de Circ / JORDI CALLOL

I complint amb un dels grans lemes d'aquesta tercera edició, els espectacles aeris van tornar sota la carpa celestial de Nits de Circ amb Giselle Souza, que es va enlairar fins als vuit metres amb les cintes aèries. Souza va portar el cos a l'extrem creant figures que semblarien impossibles d'aconseguir col·locant-se ben bé al davant del cartell d'aquest esdeveniment circense, deixant imatges pròpies de cartell promocional.

Giselle Souza a Nits de Circ

Giselle Souza a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Matute va tornar a actuar per última vegada convertit en l'home orquestra. Un fet que també el va portar a ser director amb un número típic del món del circ, però que continua captivant a tothom: els aplaudiments rítmics del públic.

Quan quedava poca estona acabar, els esglais es van apoderar de la graderia de Nits de Circ, ja que va arribar el moment dels llançament de ganivets de Tyrone Laner i Margot Saryova, els Blade 2 Blade. Un show perillós pel material que s'hi emprava i la rapidesa en què ho executaven, provocant que la tensió dels assistents es pogués tallar amb un ganivet.

Blade 2 Blade a Nits de Circ

Blade 2 Blade a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Finalment, per tancar la nit, el Duo Vitalys va oferir un espectacle de mà a mà en què la força física va ser primordial. Però a part d'això, aquesta funció va ser important, ja que Joel Yaicate, un dels membres del duo, va tornar a actuar després que «durant la segona representació a Besalú, tinguéssim un ensurt una mica important quan va caure durant la baixada de les escales», va expressar el director de Nits de Circ durant el tancament de l'espectacle, i va afegir que «ha estat una demostració de professionalitat, de força, de valor, d'enteresa i d'enorme amor al circ i als seus companys, el que ens ha demostrat reprenent les actuacions».

El Duo Vitalys a Nits de Circ

El Duo Vitalys a Nits de Circ / JORDI CALLOL

Aquest discurs expressat per Genís Matabosch van venir precedides d'un llarg aplaudiment i d'unes últimes paraules d'agraïment per part del director cap al públic director expressant les seves mítiques paraules: «Heu estat un públic veritablement formidable». Tot això mentre el públic estava dempeus ovacionant als artistes de la nit, ja que un cop més la màgia del circ havia aconseguit apoderar-se tots ells.

Final de Nits de Circ

Final de Nits de Circ / JORDI CALLOL