L’estiu de Roses toca les estrelles consolidant el festival Nits de Circ

Després del seu èxit a Besalú, nou atraccions diferents actuaran al circ sense carpa que s’instal·larà a la Ciutadella del 16 al 23 d’agost

Els espectacles aeris són el pal de paller de la tercera edició de Nits de Circ.

Els espectacles aeris són el pal de paller de la tercera edició de Nits de Circ. / FRANÇOIS DEHURTEVENT

Jordi Callol

Jordi Callol

L’aposta per la cultura i l’oci de Roses durant tot l’any, però sobretot en la temporada estival, es demostra amb la programació d’esdeveniments de qualitat com són les Nits de Circ. Aquesta producció de Circus Arts Foundation arriba enguany a la seva tercera edició i ho fa després d’haver-se estrenat amb èxit a Besalú.

El figuerenc Genís Matabosch és el director d’aquest festival circense d’estiu i explica que «aquesta edició és molt important per nosaltres perquè és la de consolidació», un fet que justifica dient que «el primer any estàvem en plena pandèmia, amb la restricció d’aforament al 70% i l’any passat va ser el primer que vam celebrar en una situació de normalitat», podent omplir les 1.250 localitats que té la infraestructura a cadascuna de les representacions.

El circ amb carpa celestial arribarà a Roses el dia 16 d’agost i hi serà fins al 23. En aquesta ocasió, s’ha afegit un dia més de funció del que estava previst inicialment, la qual cosa remarca l’afirmació de Matabosch quan diu que «Nits de Circ és una proposta que la gent s’ha fet seva i que en certa manera ja s’espera dins de l’agenda d’estiu».

I no només s’han incrementat els dies de funció, sinó que hi ha una atracció més del que era habitual, arribant així a nou propostes diferents. En aquesta tercera edició, s’ha donat un pes important a les atraccions aèries, ja que «es vol destacar i donar més protagonisme a aquest firmament que és el taló de fons d’aquest circ d’alta qualitat sota les estrelles», expressa el director de Nits de Circ.

En total, hi haurà tres espectacles que faran que el públic hagi d’aixecar el cap ben amunt. Per una banda, hi haurà el cercle aeri d’Alexandra Sazonova, que oferirà un show de contorsionisme extrem a vuit metres d’altura. A la mateixa alçada també hi pujarà Giselle Souza amb les seves cintes aèries. Souza combinarà la força i l’agilitat i aspira a ser, segons l’organització, «un dels plats forts d’aquesta edició». Finalment, la Marin Family s’atrevirà a pujar a nou metres d’altura. Formen part d’una nissaga que s’ha dedicat a les disciplines aèries d’alt voltatge i en aquest cas arribaran a la Ciutadella de Roses per passejar-se damunt del cable d’acer oferint tot un espectacle de funambulisme que, des del festival circense diuen que «provoquen inevitables esglais als espectadors».

L'espectacle de llançament de ganivets a càrrec de Blade 2 Blade

L'espectacle de llançament de ganivets a càrrec de Blade 2 Blade / FRANÇOIS DEHURTEVENT

Baixant a peu de pista, però sense deixar els esglais, un altre dels grans protagonistes de la nit serà Blade 2 Blade, amb la seva actuació de llançament de ganivets. Aquesta és una de les icones del circ clàssic i en aquest cas és «un dels millors llançadors de ganivets que hi ha mundialment», assegura Genís Matabosch.

Amb l’objectiu de voler repassar les grans famílies de disciplines del món del circ, s’ha programat una variada funció. És per això que també es compta amb una actuació d’il·lusionisme a càrrec de Time Machine, així com els malabars de rebot de Sergio Polo, considerat un nou artista revelació.

Com sempre, a Nits de Circ no hi pot faltar la comicitat, «un dels nostres pilars», afirma Matabosch. En aquesta edició el pallasso Matute serà l’encarregat de despertar les rialles del públic amb el seu humor gestual i sense paraules.

A més, també hi haurà una actuació de pal xinès que anirà a càrrec de Duo Acero. Finalment, per tancar la funció, hi haurà el Duo Vitalys, els artífexs del rècord mundial en l’ascens en equilibri de cap a cap de les escales de la Catedral de Girona, que portaran la seva força a la pista instal·lada a Roses.

En definitiva, es tracta d’una funció totalment nova i diferent de les edicions anteriors, en què els vint-i-quatre artistes arribats d’onze països diferents oferiran una funció de noranta minuts sense intermedi cada dia a partir de les 21:30 h. Genís Matabosch explica que «Nits de Circ no és comparable a altres festivals com els de música, ja que aquells concerts són irrepetibles. En el nostre cas és com si aquell cantant fes dotze concerts iguals en el mateix lloc».

Tot i ser un espectacle totalment nou, hi ha elements que no canvien: el village amb una selecció de foodtrucks i, l’acompanyament musical de la Paris Circus Orchestra, l’orquestra titular de tots els esdeveniments de Circus Arts Foundation.

El Duo Vitalys a Nits de Circ

El Duo Vitalys a Nits de Circ / François DEHURTEVENT

A més, com cada any, la solidaritat també entra en escena. Enguany, els diners que es recaptin de l’euro solidari que paguen els infants menors de dos anys i les aportacions que afegeixin a la compra d’entrades aquelles persones que vulguin aportar el seu granet de sorra, aniran destinades a Càritas Garrotxa i a l’Associació Tramuntanets de Roses. «Hem escollit aquesta associació rosinca perquè fan una tasca exemplar. A més, no és tant la importància que pot arribar a ser l’import, però també és una manera de donar-los visibilitat i suport», diu Genís Matabosch.

Comencen les obres d’ampliació de Circusland, la segona fase del Palau del Circ

Dos anys després de la seva inauguració, Circusland ha començat les obres de la segona fase. Una ampliació que suposarà guanyar 2.000 m2. «Des del primer moment estava previst que Circusland tingués dos edificis: l’edifici de Cal Coro, que és el que tenim obert, i el dels Claustres, que és el que ara tenim en obres», exposa Genís Matabosch, director de Circus Arts Foundation.

Les tasques d’aquesta segona fase són complicades, ja que és un edifici catalogat amb més de 200 anys d’història i s’ha de convertir en «un edifici de pública concurrència, complint amb totes les exigències de les normatives vigents», afirma Matabosch. Precisament, per aquest motiu, des de la direcció del Palau Internacional de les Arts del Circ no volen fixar cap data, tot i que sí que expressen que «estem treballant sense fre amb les ganes que Circusland creixi i ho faci com més aviat millor». Genís Matabosch explica que aquest és un tret que es diferencia de la primera fase: «Hi havia presses per posar-lo en funcionament i com que ara està funcionant molt bé ens podem prendre aquesta segona part amb una mica més de tranquil·litat, sense una data que ens marqui un termini».

Aquestes obres han coincidit amb les Nits de Circ durant els quatre dies que la pista del circ sense carpa ha estat instal·lat als Jardins del Molí de Besalú.