Imatges de Joan Torres Ponsí evoquen l’any zero de Santa Margarida

Com encarregat de l’obra, va documentar tot el procés d’urbanització i una donació ara permet resseguir-lo

Una de les fotografies de l’aplec.

Una de les fotografies de l’aplec. / COL·LECCIÓ JOAN TORRES PONSÍ

Emporda.info

Joan Torres Ponsí (Roses, 1929-2015) va ser l’encarregat de l’obra d’urbanització de Santa Margarida. Entre les seves funcions, devia haver la de documentar l’avenç de les obres per donar compte als promotors. Aquestes fotografies, que abracen els anys 1965 i 1966, ara han estat donades per les germanes i les seves filles a l’Arxiu Municipal de Roses, equipament que les ha compartit publicant-les a la Revista de la Festa Major 2023.

Des de l’arxiu, han valorat aquest aplec d’imatges amb un valor excepcional, ja que «fins a l’actualitat no érem capaços de documentar els inicis urbanístics de Santa Margarida». Com expliquen en la breu introducció de les fotografies, totes elles de color sèpia, només disposaven, fins a aquest moment, de plànols del projecte i tota la documentació administrativa que va generar, però no «d’un testimoni en primera persona del que va passar, de com es va fer aquell miracle turístic».

El conjunt permet copsar «com es van obrir els carrers, quina maquinària es va fer servir, com era aquell paratge just en el moment d’iniciar-se les obres –absent de qualsevol construcció– o com s’utilitzava l’espai costaner pels primers turistes». Els arxivers constaten, a més, l’elevat interès que té ara la gent per les imatges més properes, aquelles on poden reconèixer el paisatge quotidià, el que han viscut i trepitjat diàriament.