L’Escala manté ben viva la tradició de la Festa del Carme

El poble mariner homenatjarà la seva gent del mar i les persones grans durant una diada festiva i arrelada amb la processó com a acte principal

La imatge de la Verge del Carme durant la processó d’aquesta festivitat en una fotografia de l’any 2022.

La imatge de la Verge del Carme durant la processó d’aquesta festivitat en una fotografia de l’any 2022. / BASILI GIRONÉS

Jordi Callol

Jordi Callol

Una de les dates més importants del calendari pel poble de l’Escala és el dia 16 de juliol, la festivitat de la Verge del Carme. «Aquesta diada significa molt per nosaltres, és un dels dies festius locals del calendari escalenc, tot i que enguany coincideix en diumenge i el dia festiu laborable ha passat a una altra data», explica Josep Bofill, alcalde del municipi. El batlle afegeix que «l’Escala va néixer del mar, viu del mar, primer des de la indústria pesquera i ara, tot i continuar tenint un port pesquer rellevant de peix blau, també s’hi suma tot el que lliga el mar amb l’esbarjo i l’oci».

Precisament la Verge del Carme començarà la processó marítima des del port de la Clota a les 11 del matí, quan embarcarà en un dels Creuers Mare Nostrum, com marca la tradició. Tot seguit, la imatge de la Verge navegarà arran de la costa escalenca acompanyada per altres embarcacions, pesqueres i lúdiques, fins a la platja de les Barques. A més, si les condicions meteorològiques són òptimes, allà s’espera que la barca de rem de la Secció del CER, els doni la benvinguda al voltant de les onze i deu minuts.

Serà aleshores quan el creuer desembarcarà a la platja de l’antic port de l’Escala tot iniciant el recorregut terrestre de la processó.

Gent gran, grans protagonistes

La processó terrestre anirà encapçalada per en Peret i la Maximeta, la parella dels gegants de l’Escala, i l’orquestra internacional Costa Brava. Darrere seu, però no per això menys importants, s’hi sumaran els homenatjats, les persones grans del poble (amb els seus acompanyants), que començaran així la celebració del 72è Homenatge la Vellesa. «S’aprofita aquest dia per homenatjar la gent gran des de fa molts anys, és el dia que els mostrem el nostre acompanyament com a consistori», exposa Bofill.

Enguany es continuarà amb la modificació de l’edat per a poder participar en aquest homenatge iniciada l’any passat. Si el 2022 només hi podien participar les persones que tinguessin o complissin 73 anys durant aquell any, enguany només ho podran fer els que en tinguin o en compleixin 74 durant aquest 2023, és a dir, tan sols podran participar-hi les persones nascudes abans o durant el 1949.

Des del consistori, afirmen que «d’aquesta manera, l’any que ve totes les persones que hi participin ja tindran 75 anys i així, a partir del 2024, aquest homenatge només serà per a persones amb aquesta edat o més grans» i justifiquen la decisió dient que «l’esperança de vida ha augmentat molt i l’any 1952, quan es va començar a celebrar aquesta festa, una persona amb 70 anys ja se la considerava vella o gran, però ara no tindria sentit, ja que fins i tot ens diuen que no s’hi consideren».

Un homenatge a Lluís Albert

Com cada any, la processó terrestre recorrerà pels carrers del Port, del Mar i Enric Serra, acabant a l’església de Sant Pere, on just davant la seva porta hi haurà la tradicional catifa de sal. Aquesta obra, que es comença a elaborar a les sis del matí del mateix dia 16, estarà dedicada al compositor i director d’orquestra Lluís Albert, que va morir fa dos anys. Però aquest no serà l’únic moment del dia que se’l recordarà, ja que «les sardanes també seran seves», explica Josep Bofill.

Tot seguit, a dos quarts de dotze del migdia, se celebrarà la solemne Eucaristia amb la participació de la Cobla Costa Brava. En acabat, a dos quarts d’una, es podrà gaudir de l’actuació de la coral Jardí del Pedró, que serà el preludi del ball de tres sardanes de vermut a la sortida de l’església, al voltant de la catifa.

A les dues del migdia, es durà a terme el Dinar de Germanor a la Sala Polivalent, un espai gran i on els assistents estaran repartits en taules de deu persones, «ja que tot i que ja no hi ha pandèmia s’han retirat totalment les mascaretes, pensem que és un col·lectiu de risc i intentem minimitzar al màxim qualsevol mena de contagi», exposen des de l’Ajuntament de l’Escala.

A les set de la tarda, la festa del Carme continuarà a la Riba amb l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Costa Brava i a dos quarts d’onze de la nit, l’orquestra internacional Costa Brava serà l’encarregada d’amenitzar el ball que marcarà el final d’aquesta festivitat.