El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV rep una donació de 99 objectes històrics de Martín Guirado

És la tercera vegada que el col·leccionista Martón Guirado Palomina dóna objectes de la seva col·lecció al Museu

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV rep una donació de 99 objectes històrics de Martín Guirado

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV rep una donació de 99 objectes històrics de Martín Guirado / MHMCE

Emporda.info

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries ha rebut recentment la donació particular d’un conjunt de 99 peces i objectes de diferents èpoques històriques i de gran valor cultural i patrimonial, que passen a formar part del fons històric i arqueològic del museu.

El Museu d’Història Medieval, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ha rebut la donació dels béns mobles de Martín Guirado Palomino, un col·leccionista particular castelloní que ha manifestat el seu desig que aquestes peces formin part del patrimoni històric i cultural del municipi i que es conservin i s’exposin al museu. Aquesta és la tercera ocasió que aquest col·leccionista local dóna objectes de la seva col·lecció particular al Museu, que agraeix el gest desinteressat.

El conjunt d’objectes i béns mobles està format per un total de 26 monedes de diferents períodes, des de l’època clàssica romana fins a la moderna; 26 bales de plom dels segles XVII i XVIII; dos botons de metall d’època moderna, un dels quals correspon a un uniforme militar de l’exèrcit francès dels anys de la Guerra del Francès de 1818-1814; una medalla de plata de l’any 1883; 38 objectes metàl·lics de diverses èpoques (medieval, moderna i contemporània): sivelles, didal, claus, forquilla, anelles, etc.; 5 granades B3 de la Guerra Civil espanyola; i una peça de plom de cronologia indeterminada.

Pel què fa a les vint-i-sis monedes que han estat donades al museu, es tracta d’un conjunt molt interessant que amplia i complementa la col·lecció numismàtica del museu. Són monedes de diferents èpoques, la major part de coure o d’aliatge de ferro, i totes estan en bon estat de conservació; la més antiga és una moneda d’època romana i la més moderna és del temps del regnat d’Isabel II (1833-1868), i trobem maradevís, sisens, ardits, monedes de Girona, i de diferents valors (dècims reials, quatre quarts i altres) d’ús corrent a l’època corresponent. Pertanyen als períodes dels regnats de Felip IV, Lluís XIV, Carles III, Ferran VII i Isabel II, entre altres.

Els objectes es conservaran al Museu, on es documenten i s’inventarien, i alguns passaran a formar part de la col·lecció permanent. El Museu d’Història Medieval prossegueix amb la seva missió de conservar, protegir, recuperar i difondre el patrimoni històric i cultural de Castelló d’Empúries; alhora agraeix les donacions de peces i fa una crida a tothom qui vulgui cedir o donar objectes i peces perquè puguin formar part del patrimoni històric i cultural del municipi.

Martín Guirado Palomino al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV

Martín Guirado Palomino al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV / MHMCE