Jesús Faig detalla la història del negrer escalenc Pere Manegat Sellés, a Cuba

L’estudi, que plasma al darrer «Full d’Història Local», sorgeix arran de la transcripció i interpretació d’un centenar de cartes

L’estudiós Jesús Faig i la directora Lurdes Boix, just abans de la xerrada, a l’Escala. | BASILI GIRONÈS

L’estudiós Jesús Faig i la directora Lurdes Boix, just abans de la xerrada, a l’Escala. | BASILI GIRONÈS / CRISTINA VILÀ BARTIS. L’ESCALA

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

A Begur, va ser la davallada del sector del corall i el càstig de la fil·loxera a la vinya. A altres ports de la costa catalana, se li van sumar les epidèmies, les guerres carlines o les revoltes com a elements principals per una massiva emigració de catalans a les colònies durant el segle XIX. L’Escala no va ser aliena a aquest fenomen social i, com avança el físic i escriptor Jesús Faig Sureda al darrer lliurament dels Fulls d’Història Local, es calculen que entre quatre-cents i cinc-cents escalencs van marxar, un vint per cent del cens mitjà, que, entre els anys 1840 i 1877, rondaria els 2.600 habitants. Principalment, ho van fer a Cuba com el rebesavi de la seva dona, Rafael Sureda Saguer (1814-1885), conegut com l’Indià, o, abans que ell, l’oncle d’un seu amic, Pere Manegat Sellés (1788-1844), «un capità negrer propietari d’una factoria d’esclaus a Cabinda, al Congo, que havia fet la ruta de l’or negre des d’Àfrica, cap a Amèrica i Europa».

La sala d’actes del Museu de l’Anxova i de la Sal es va omplir fins a la bandera divendres passat. Tothom venia a escoltar el resultat de la profunda investigació feta per Jesús Faig que ha servit per treure a la llum dades insòlites de la participació d’escalencs en el tràfic humà. El punt de partida, com va explicar Faig, van ser un centenar de cartes i documents que va preservar la família de la seva dona. Ell va transcriure a màquina aquell «text quasi il·legible» i les va «interpretar tot buscant la història». En fer-ho no va deixar de sorprendre’s davant tota la informació inèdita que es desplegava davant seu: «Vaig quedar meravellat».

Les cartes transcrites pertanyien a l’escalenc Rafael Sureda que l’any 1840 va embarcar cap a Guanabacoa «a treballar» en el comerç-celler de la Cruz Verde i que, amb el temps, es va convertir «en un Banc d’Emprèstits que proporcionava crèdits i hipoteques als seus clients hisendats». Sureda, que només es va dedicar al comerç i no al tràfic de persones, va tornar quinze anys després a l’Escala i ho va fer ric. Les cartes, doncs, provenien dels seus amics Manegat i de molts altres escalencs que havien emigrat a Cuba. També dels seus nebots. «Em vaig adonar que no en sabia res d’aquesta gent, només que havien anat a Cuba, però no del que feien allà, les famílies criolles que deixaren, la dimensió del comerç, la participació catalana en les guerres i, sobretot, el paper de les dones emigrades, criolles i activistes», explicà l’estudiós. Allò que sí que coneixia és el que feren un cop retornats. Com a testimoni, tot el «llegat cultural». En el cas de Rafael Sureda, la casa de l’Indià que es va fer construir a l’Escala.

Sobre el negrer Pere Manegat, Jesús Faig ha descobert detalls nous. El defineix com un «home d’una audàcia increïble» a qui no semblava importar-li si sortien a la llum els seus negocis. «Anava a la seva, les regles se les posava ell», el descriu. La primera informació data del 1819 i va ser el bateig, en mans del vicari Miquel Gincós de l’Escala, d’Antoni Jaume Joan, un noi d’entre 11 i 12 anys, «natural del Congo» i «servent de Pere Manegat». No va ser l’únic que va arribar al poble. Una altra informació que ha sortit a la llum és el testament d’aquest negrer del que Faig documenta mínim set viatges amb carregament d’esclaus. Amb el capital acumulat es va convertir «en armador de vaixells mercants dedicats a la tracta». Aquest tràfic era una pràctica il·legal des del 1817 a partir d’un tractat hispano-britànic inoperant. «Potser en les sis expedicions, Manegat hauria transportat uns dos mil esclaus», calcula Faig. Dos mil dels 30.696 que s’estima van transportar a les Antilles embarcacions catalanes entre el 1789 i 1820. Faig no oblida que «sense aquesta mà d’obra massiva» els negocis a Cuba no s’haurien pogut desenvolupar.

El Museu de l'Anxova i de la Sal dedicarà un simposi, una exposició i un llibre a la temàtica

Fa uns dos anys, l’associació de museus marítims de la costa catalana (AMCC) va decidir indagar en «la història dels negrers a Catalunya», segons comenta la directora del Museu de l’Anxova i de la Sal, Lurdes Boix, qui, recentment, ha publicat un article a la revista Argo on fa un repàs als monuments de l’esclavatge a l’Àfrica occidental: Senegal, Guinea Bissau, Guinea Conakry i Gàmbia. La implicació des de l’Escala en aquest projecte, doncs, és absoluta: «És una història oculta que ha de sortir a la llum, amb dades fidedignes, i no per culpabilitzar a ningú sinó per reparar el dany causat». Així, l’objectiu, després de la presentació del Full d’Història Local de Jesús Faig, és impulsar l’any vinent un simposi, una exposició temporal sobre el tema, que s’integrarà a la mostra permanent de l’Alfolí, i la presentació d’una novel·la, també de Jesús Faig, basada en fets reals. Això coincidirà amb els 185 anys de la creació de la primera factoria espanyola a Cabinga, a la desembocadura del Congo, a mans de l’escalenc Pere Manegat, personatge al qual se li dedicarà un espai a l’exposició. També farà trenta anys de la creació, en mans de la Unesco, de La Ruta de l’Esclau: resistència, llibertat, patrimoni, per promoure la recuperació dels béns tangibles i intangibles vinculats als espais de memòria de l’esclavatge des de la perspectiva del diàleg intercultural i la cultura de la pau.

D’altra banda, Lurdes Boix explica que el simposi tindrà caràcter històric i serà internacional amb la participació d’historiadors catalans, espanyols, francesos i anglesos. «Hi ha països que han fet memorials i molts han demanat disculpes públiques, però Espanya i Catalunya no han fet els deures», comenta Boix. Ella té clar que «la gènesi del racisme actual és l’esclavatge».

Segons Jesús Faig cal tenir en compte que els fets descoberts sobre el tràfic d’esclaus en mans de negrers catalans no es poden treure de context «perquè es converteixen en pretext». En aquest sentit, recorda uns mots de l’historiador Joan B. Culla: «Reescriure i resignificar als valors del segle XXI resulta un joc absurd i contradictori». Jesús Faig es confessa «un apassionat del segle XIX» al qual qualifica «de molt desconegut, és un desafiament entendre’l». També a l’Escala. L’estudiós, però, hi ha aprofundit al llarg dels anys i el resultat és aquests Fulls d’Història Local i la novel·la que es presentarà l’any vinent.