Ha mort Carme Trèmols, pionera de la dansa a l'Empordà, als 89 anys d'edat

El comiat s'ha previst per aquest dissabte a l'església parroquial de Sant Pere, a Figueres

Una jove Carme Trèmols i Jordi Soler compartint escena durant el rodatge de la pel·lícula "Roc", l'any 1958

Una jove Carme Trèmols i Jordi Soler compartint escena durant el rodatge de la pel·lícula "Roc", l'any 1958 / Fons Antoni Varés Martinell/ CRDI

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Carme Trèmols Poch ha mort aquest divendres, 20 de gener, als 89 anys d’edat. La família ha previst el seu comiat amb una celebració religiosa aquest dissabte a les 10 del matí a l’església parroquial de Sant Pere, a Figueres.

Carme Trèmols és un nom ben conegut a la comarca, ja que va ser pionera en el món de la dansa a l’Alt Empordà, obrint nous camins i trencant barreres, tant com a ballarina com a professora de dansa. Com ella mateixa explicava en una entrevista que li va fer el 2000 la periodista Núria Munàrriz pel Setmanari Empordà, “voler ser ballarina als anys 60 a Figueres no s’entenia massa”. A Trèmols li va costar dedicar-se a allò que la feia feliç, però el seu pare, a qui qualificava “d’home gran però modern”, la va animar a seguir endavant amb la seva passió. Va començar, doncs, a ballar “seriosament” amb l’Esbart de Figueres, a la Catequística, amb Joan Mata de professor, i va arribar a fer-ho al Palau de la Música de Barcelona i a Madrid. Posteriorment, va anar a Girona a formar-se amb Mercedes Ribera i, més tard, a Barcelona amb Joan Tena. “Anar a la capital era un somni”, reconeixia. Carme Trèmols no va deixar mai de formar-se ni va perdre cap ocasió apuntant-se a cursets i pràctiques amb grans ballarins.

Durant quasi quatre dècades, Carme Trèmols va mantenir viva la flama des de la seva escola de dansa a Figueres, un espai de creació per on van passar centenars d’alumnes. Mirant enrere, ella mateixa descrivia la seva feina “com a molt gratificant, molt dura, però molt maca”. “Per la meva escola ha passat mig Figueres i ara, fins i tot, tinc ja filles d’alumnes”, recordava en aquella entrevista. Un llegat que ella va transmetre amb saviesa i elegància i que encara avui en dia molts recorden.

A nivell més personal, Carme Trèmols va casar-se amb el periodista i poeta Vicenç Burgas (Sant Feliu de Guíxols 1930 - Figueres 1992). Junts van tenir cinc fills, entre ells, l’escriptor Àngel Burgas i les professores de dansa Carme i Noemí Burgas, que han seguit liderant juntes aquell bell i ambiciós projecte iniciat per la seva mare.