Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern' i Manuel Vilas s'endú el Nadal amb 'Nosotros'

Una novel·la sobre l'amor i la solitud i una altra sobre com suplir les absències s'emporten els premis

Gemma Ventura i Manuel Vilas ensenyen el guardó del premi Josep Pla i Nadal

Gemma Ventura i Manuel Vilas ensenyen el guardó del premi Josep Pla i Nadal / Aina Martí

ACN

L'escriptora Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla amb La llei de l'hivern, que és la seva primera novel·la, mentre que Manuel Vilas s'ha endut el 79è Premi Nadal amb Nosotros. Els veredictes dels dos premis s'han fet públics en la tradicional vetllada literària a l'hotel Palace de Barcelona, que aquest any ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia. Amb un aire intimista i màgic, a La llei de l'hivern una noia vetlla el seu avi en un poble imaginari i en plena solitud té dues companyies: la seva memòria i la seva imaginació. Per la seva banda, Nosotros és una novel·la sobre l'amor i la soledat a partir del viatge per la costa mediterrània espanyola d'una dona després de perdre el seu marit.

A La llei de l'hivern, Ventura Farré aborda de quina forma se supleixen les absències i com les persones que no hi són et poden guiar. L'autora s’hi ha presentat sota el pseudònim Laura Vallclara i amb el títol provisional de l’obra Quan obri els ulls, apareixeràs.

El llibre és "un homenatge a l'invisible" a través de les preguntes que la protagonista es fa quan arriba a l'habitació on s'està morint el seu avi, segons ha detallat l'autora en el discurs de recollida del premi. La novel·la, escrita parcialment a Escòcia, està situada en un poble imaginari que "asfixia" els seus personatges i reflecteix "les tares del món d'avui", amb homes que "mai tenen temps" i d'altres que demanen "aprovació com a forma de caritat", un fet que reflecteix el comportament que indueixen les xarxes socials. Segons ha detallat l'escriptora, no és una novel·la autobiogràfica però si "una mentida plena de veritats".

Per la seva banda, Vilas s’ha presentat al Nadal sota el pseudònim Emily Watson i l'obra tenia com a títol provisional La enamorada del viento. A Nosotros, Vilas explica la història d'amor de la Irene, una dona de 50 anys a qui se li capgira el món quan mor el seu marit, Marcelo, amb qui creu haver viscut un matrimoni perfecte durant 20 anys. La protagonista iniciarà un viatge per la costa mediterrània espanyola, francesa i italiana on descobrirà una insòlita manera de seguir vivint al seu costat i seguir endavant.

Aquest melodrama és "una celebració de la vida a través de la imaginació i la fantasia d'una dona que vol desafiar les lleis de la naturalesa i de qualsevol convenció social", segons ha afirmat el guanyador de la 79a edició del premi Nadal. Vilas ha reivindicat el "poder de la ficció per conduir als abismes" de les persones. En aquest sentit, ha puntualitzat que ha escrit una novel·la d'amor perquè no hi ha "cap altre sentiment que expliqui millor la condició humana, els anhels i la dignitat de la vida".

En el discurs d'agraïment, Vilas s'ha mostrat emocionat de compartir guardó amb escriptors com Carmen Laforet i Miguel Delibes. "Sumar-se a la llista és bonic però és un acte de responsabilitat", ha dit. "És el millor regal de reis de la meva vida", ha assegurat, de la mateixa manera, Ventura Farré.

Les dues novel·les es publicaran el pròxim 1 de febrer. Les dotacions del Pla i del Nadal han augmentat aquest any. En el cas del primer, ha passat de 6.000 a 10.000 euros, i en el cas del Nadal, el premi ha passat de 18.000 a 30.000 euros.

En total, s'han presentat al Pla 37 obres de tots els territoris de parla catalana. S'hi ha presentat novel·les de diversos gèneres, com ara històriques, narrativa memorialista, de caràcter intimista o de gènere fantàstic.

Pel que fa al Nadal, s'hi han presentat gairebé 1.000 obres, un total de 997, procedents d'Espanya i d'arreu del món. Segons l'editorial Destino, entre les obres presentades aquest any hi ha hagut un augment notable de la novel·la literària contemporània, amb històries intimistes, mentre es manté una presència destacada de novel·les històriques, policíaques i 'thrillers'.

El jurat de la 55a edició del premi Josep Pla està format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. Mentrestant, el jurat de la 79a edició del Premi Nadal de Novel·la ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.