L'Escala

Un documental escalenc vol alçar la veu per les comunitats afrocolombianes

Damià Puig i Cristina Gutiérrez testimonien l’espoli dels seus territoris per grans empreses

Tràiler de 'Desterrados'

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La productora ACATS està gestant la sèrie documental Desterrados que treu a la llum les indignes condicions de vida de les comunitats afrocolombianes del Carib i com estan sent desterrades dels seus territoris per interessos econòmics de multinacionals. Fa uns dies, el projecte, que duen a terme els escalencs Damià Puig i Cristina Gutiérrez, es va presentar al CER de l’Escala en un acte que va atraure dues-centes persones, programat per Artivisme Ambulant, un col·lectiu de recent creació que té per objectiu dinamitzar el poble. Una de les primeres iniciatives a la qual es van sumar va ser la fira Milla Zero, creada per Sotasons Empordà, i que es repetirà a cada estació de l’any.

L’origen de Desterrados neix, confessa Puig, «quasi per casualitat». Fa un any, Puig i Gutiérrez es trobaven rodant un altre documental sobre la indústria del plom al Perú quan van decidir fer parada a Colòmbia i entrevistar l’advocat Adil Meléndez, un reconegut defensor dels drets humans de les comunitats afrocolombianes, «l’únic que treballa sobre el terreny», amenaçat de mort i víctima de sis intents d’assassinat que l’obliguen a dur escorta des de fa quinze anys. Meléndez, qui va participar a l’Escala en la presentació del projecte enmig d’una gira per Europa, defensa amb vehemència aquests pobles que estan sent espoliats per multinacionals, algunes amb seu a Catalunya, com Aigües de Barcelona, que a Colòmbia opera com a Aguas de Cartagena des del 1994 quan «va aconseguir el control de l’aigua i el clavegueram de forma fraudulenta». L’actuació d’aquestes empreses està afectant greument aquells entorns «acabant amb els recursos naturals i la forma de vida» de la població, descendents d’aquells habitants afros perseguits en temps colonials que es van ubicar als marges dels rius i a prop de les platges on podien sobreviure i que ara són molt cobejades pels seus recursos.

La població veu els seus canals d'aigua plens de residus per la manca d'un bon sanejament.

La població veu els seus canals d'aigua plens de residus per la manca d'un bon sanejament. / DESTERRADOS

El que havia de ser una entrevista per generar, ja a l’Escala, un teaser d’uns cinc minuts i buscar finançament per a un futur documental, es va convertir en un entrellaçat d’entrevistes a cent cinquanta persones de trenta comunitats diferents. «Vam tenir molta facilitat per fer-les perquè anàvem en nom de l’Adil», diu Gutiérrez. La generositat dels testimonis i la seva força els va fer decidir a transformar el documental en una sèrie de sis capítols d’una hora cadascun que veurà la llum el 2023. Desterrados, diuen, vol ser una finestra al món per divulgar aquesta realitat amagada i dolorosa que té altres ramificacions amb el paramilitarisme, el conflicte armat –que fa dos-cents anys que dura– el narcotràfic i la política.

«Material molt sensible»

Enregistrar imatges a Colòmbia va ser realment complex i arriscat. «La realitat és molt dura i perillosa», confessa Puig tot afegint que «allò que veus i vius no et deixa indiferent». Els realitzadors són conscients que aquest «és un material molt sensible», de gran valor i no el volen vendre a cap plataforma o perdre’n el control. Volen trobar recursos de col·lectius i organismes internacionals per continuar endavant. Així, els realitzadors i Meléndez són coproductors i ja han aconseguit quatre inversors privats. A més, també tenen un crowfunding obert i actiu a la plataforma GoFundMe. L’objectiu amb tot això, diuen, «és conèixer les entranyes del sistema, tenir un cert impacte i canviar les coses, que quedi el testimoni d’unes vides mai escoltades».

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió