El Consorci Salines-Bassegoda ha reconegut, aquest dissabte 4 de desembre al migdia, a la Societat d’Avinyonet de Puigventós, l’aportació de Josep “Pitu” Puig a la preservació i conservació de la pedra seca i el paisatge. Pitu Puig, veí d’Avinyonet, de 83 anys, és picapedrer d’ofici i un gran aficionat a la construcció de pedra seca des de petit quan anava a la Garriga amb la seva família.

La seva feina és molt valorada per tothom qui el coneix i estima la pedra seca. En Josep Puig, en “Pitu”, sempre té un moment per a compartir la seva experiència amb qui vulgui aprendre i la seva màxima il·lusió és que aquesta tècnica, patrimoni de la Humanitat, perduri.

L’acte d'ahir, que van presentar Júlia Gil, alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós i Noemí Morales, portaveu del Consorci Salines Bassegoda, és l’homenatge de l’Ajuntament d’Avinyonet i del Consorci Salines Bassegoda als artesans de la pedra seca. Alhora, és el primer que reconeix l’aportació individual al paisatge de la pedra seca de l’Empordà i, des d’aquesta edició endavant, també vol vincular el patrimoni i les tècniques constructives amb els seus protagonistes: així es recolliran els principals testimonis de la pedra seca de la comarca en un reportatge visual i disposar així, “d’un arxiu amb els protagonistes que han donat el seu temps a conèixer, a recuperar i a mantenir les parets i barraques de la Garriga d’Empordà, i de tota la comarca”, ha explicat Morales.

A l’edició d’enguany, l’alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós, Júlia Gil, va fer entrega del guardó a Pitu Puig. El Consorci Salines Bassegoda va encarregar una figura de cartró pedra al taller artesanalque representa al mateix homenatjat.

La primera edició, l’any 2020, va destacar l’aportació de dues entitats al coneixement de les construccions de pedra seca, per la catalogació de més de 550 construccions, a Via Pirena i a Gas Mountain, a qui es va obsequiar amb una intervenció sobre pedra de l’artista Josep Ministral.

Aquest homenatge s’emmarca en les activitats de la Setmana de la Pedra Seca, que s’han concentrat entre el 21 al 28 de novembre i que organitzen Adrinoc i l’Observatori del Paisatge. Des del Consorci Salines Bassegoda, a més, aquest any s’ha realitzat una actuació a l’EIN Garriga d’Empordà, consistent a preservar i aïllar l’hàbitat potencial de nidificació de l’esparver cendrós i altres rapinyaires, alhora que vol ordenar els itineraris i corriols que s’han obert des de l’incendi de l’estiu del 2012. Aquesta àrea limita amb les finques on es troben les barraques de pedra seca, als termes de Vilanant i Taravaus, i Avinyonet de Puigventós, també dins de l’àrea protegida.