El riu vertebra el paisatge, el paisatge vertebra la seva gent i el seu reflex somriu. Amb aquestes paraules resumeix el fotògraf Quim Giró Fàbrega (Borrassà, 1968) l'essència del seu darrer llibre Terres de l'Ebre. El paisatge humà, publicat per Onada Edicions. «Vaig descobrir el territori, a través de la visió verge de qui arriba per primer cop i no coneix res i el llibre n'és el resultat».

Primer va recórrer les comarques de les terres de l'Ebre a la recerca dels llocs més tòpics i més destacats, però no va ingressar en el paradís natural d'arrossos exquisits que ens expliquen els pamflets turístics, sinó que va endinsar-se en el seu paisatge humà, mostrant el dia a dia de les persones, de la gent treballant, de les tradicions, de les festes al carrer i sempre oferint una cara amable i alegre, «una altra manera de veure el món, una manera de viure des de la senzillesa».

«Si veiem aquesta alegria, és perquè hi ha hagut uns ulls juganers, prou propers o prou allunyats, que han volgut retrobar-se amb el goig de la infantesa i amb el caliu de la vida de poble. Giró també va fer el mateix, ara farà més de deu anys, a l'Empordà, el lloc on va néixer» descriu la periodista Anna Zaera al pròleg.

Aquesta vegada l'artista ha volgut buscar la mirada còmplice a les Terres de l'Ebre, el territori on va viure durant dos anys. Zaera convida el lector a tenir aquesta obra entre les mans i adverteix que es tracta d'un «retrat congelat de l'alegria, per si arriben temps seriosos», presagi d'allò que estava a punt de passar i és que el coronavirus va aturar el món i també la publicació d'aquest projecte editorial que ha vist la llum, aquest Sant Jordi, just un any més tard del previst. Per Giró un dels fets destacats és que «aquest llibre documenta una època, la d'abans de la pandèmia».

Aquest llibre és un homenatge a la comunitat. A les comunitats en perill d'extinció, que ara comencen a reivindicar sociòlegs i filòsofs, que han vist com l'èxode del camp a la ciutat ha esvaït l'alegria de proximitat. Aplega fotografies en blanc i negre. El fotògraf ha decidit obviar el color precisament per fixar aquest àlbum en la permanència documental, com si, en aquest cas, no fos important el patrimoni o el paisatge, sinó només la figura humana, com si l'escenari sense animació no tingués valor.

Quim Giró és autor dels llibres de fotografia 'L'Empordà íntim', 'Batecs visuals', 'Living&Working' in Empuriabrava. Ha participat en diverses exposicions tant individuals com col·lectives arreu de Catalunya i les seves imatges han estat protagonistes del projecte internacional Inside Out, emmarcat dins la iniciativa Mos Mirem, a Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, amb seu a Amposta.