Niu és una revista bilingüe català/castellà que es publicarà en paper i digital aquesta tardor. «Pretén ser un altaveu de consciència, de projectes, aprenentatges, relacions i cultura. Un niu de preguntes, una llar on aturar-se a sentir, pensar, actuar a través de diverses veus arrelades a l'Empordà. Apostem per una cultura col·lectiva que revitalitzi el nostre entorn des de la reflexió, la connexió i l'amor per la vida» expliquen els promotors d'aquest nou projecte.

L'equip de Niu Jorge Carrasco: editor i dissenyador gràfic, poeta i fotògraf. Ha treballat en formacions de resiliència comunitària, ecologia profunda, permacultura i art; Elena Salcedo: consultora, investigadora, escriptora i professora enfocada en sostenibilitat i gestió del canvi i cocreadora de Far&Sound i Carla Mallol: comunicadora i docent, transitant sempre entre el món de l'educació i la cultura. Ha treballat en diversos mitjans digitals i en projectes comunitaris. «Per a nosaltres, el niu és un lloc de recolliment, un espai on créixer, teixir xarxa i aprendre a perdre la por a volar».

Aquest nou mitjà vol contribuir a la presa de consciència global, actuant des del fet local. «Volem que el territori pugui arribar a ser autosuficient creant xarxes de suport. Entre totes podem transformar el nostre entorn, unint forces i intercooperant. Promovem valors que posin la vida al centre i donem veu a persones i projectes que comparteixen mirada i territori».

A Niu «apostem per la cultura arrelada i de proximitat. Volem fer xarxa per contribuir al teixit cultural comunitari empordanès. Dediquem el primer número a la coherència i parlarem de filosofia, aprenentatges, accions comunitàries, història, preservació, cooperació, art, cultura, entre altres àrees» destaca Mallol.

Per fer possible aquest projecte, «hem decidit començar una campanya de micromecenatge per poder cobrir les despeses de maquetació, impressió i distribució a través de la plataforma de Goteo.org per la seva dimensió social i transparent i per uns objectius comuns, donar suport a projectes i caminar conjuntament». Les persones que aportin 6 euros rebran el primer número de Niu en format PDF, les que aportin 12 euros, la revista en paper i les que aportin 35 euros, per exemple, podran, a més de rebre Niu en paper, participar en una matinal de ioga, entre altres recompenses previstes.

La revista vol ser altaveu d'alternatives de vida més coherents amb el món que somiem veure. Jorge Carrasco assenyala com «la revista ofereix un espai-temps de lectura i reflexió sobre aquells temes que creiem vitals per contribuir a un impacte social i mediambiental positiu: la relació amb l'entorn, l'educació, l'alimentació, la filosofia, l'art i la cultura». Per aquest motiu, s'ha dissenyat una secció amb una guia de recomanacions d'espais i projectes amb aquesta filosofia. En la guia, hi figuraran cooperatives de consum, mercats o negocis vinculats a l'art, l'artesania, l'agricultura, l'educació i la restauració, entre altres sectors.

Niu compta amb la col·laboració d'un ampli equip de persones i projectes arrelats al territori «que ja caminen en una mateixa direcció: l'amor a la vida i la cura de la terra». En aquest primer número, les col·laboradores seran Pilar Sampietro, Ignasi Rifé, Lola Puig, Milfulles, Lluís Auquer, el Col·lectiu Maap, Món Empordà, Eco-turisme Empordà Lo Relacional, Espai Tònic, Anna Buxaderas, Edicions Tremendes, Rosa Pou, La Xarxa de suport mutu de l'Alt Empordà Mario i Olivia Flecha. També hi són presents Xavier Punsola, Cuco Lorente, Carlotta Cataldi i Errata Naturae.

Micromecenatge a goteo.org

Resten trenta-quatre dies.

Per tirar endavant amb la publicació de la revista Niu s’ha llançat una campanya de micromecenatge amb la plataforma de Goteo.org: bit.ly/2Rmp2KQ. Per a aquesta campanya queden 34 dies, des del 15 de setembre, i necessiten 11.850 euros. De moment han aconseguit 1.953 euro