La segona fase de la restauració de les pintures murals de l'absis de l'església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga comença a generar fruits. Iniciada fa uns pocs dies, ha tret a la llum quelcom sorprenent: dins la cara interior i en el frontal de l'arc triomfal han aparegut unes pintures murals, possiblement del segle XVII, de les quals no es tenia constància. Concretament dins la part frontal ha aparegut la imatge d'un personatge que «podria representar santa Eulàlia agenollada». Aquestes creacions -«executades amb molt bona tècnica», segons explica la restauradora Imma Brull de l'empresa 4 Restaura, que duu a terme els treballs- «coincideixen amb les més antigues que ja havien trobat a la cara interior».

Descoberta de la pintura que representa santa Eulàlia. Foto: 4 Restaura.

Aquesta troballa inesperada, que van copsar fa pocs dies representants del Bisbat i la Diputació de Girona, ens que finança en part els treballs, va sorgir després de fer unes cales durant la primera fase. Aleshores ja van aparèixer restes de pintures diverses. Ara, en analitzar amb més profunditat el frontal de l'arc triomfal, les especialistes s'han adonat que sorgia el personatge de la santa. La restauradora Imma Rull explica que podrien tractar-se de «pintures adjacents per sota de diferents capes de repintats posteriors». La troballa, doncs, ha obligat a modificar el projecte i a ampliar el temps d'intervenció a l'església, segurament fins a finals de desembre. Segons diu Brull, la voluntat «ara és destapar-ho tot i intervenir per conservar-les».

De la figura de la santa es pot veure tot el cos, amb la capa i les vestidures, però no apareix el cap. En aquests moments, les restauradores estan extraient la pintura posterior. També, amb la figura de la santa, s'han trobat fragments de «sanefes geomètriques». A més, en l'arc triomfal també apareixen uns rajols marbrejats amb una clau de volta pintada, que «podria ser una pintura a la calç o un tremp».

Procés de neteja de repintats damunt lliscat original. Foto: 4 Restaura.

Aquesta segona fase s'ha centrat en la conca absidal, on hi ha el pantocràtor i els tetramorfs, i els cortinatges inferiors d'època moderna, concretament, del 1946. Com en l'anterior intervenció, les tasques consisteixen en la consolidació amb morter de calç i la neteja de les pintures romàniques i les que, posteriorment, es van fer per sobre de les originals. Imma Brull diu que s'ha trobat «brutícia en general, material adherit i estucs de guix d'intervencions anteriors». La neteja, a més, sempre és un procés molt fràgil. «Cal tenir molta cura de no passar-se perquè podries arribar a malmetre-les, s'ha de tenir molt de control perquè és un dels processos més delicats, una neteja és irreversible», assegura l'experta.

Vista general de la bastida que s'ha instal·lat a l'absis de l'església. Foto: 4 Restaura.

Primeres actuacions

Primeres actuacionsLa primera fase de la restauració es va enfocar en la franja central de l'absis on es veu la representació de l'entrada a Jerusalem, el Sant Sopar i el lavatori. L'Ajuntament de Peralada va impulsar visites guiades a l'església i a les pintures murals, que van despertar molta curiositat. Brull ho entén ja que, després de la neteja, «els colors que sorgeixen són lluminosos». Com diu el regidor de Cultura, Miquel Brugat, amb la segona fase i amb una bastida, de nou instal·lada davant les pintures, les visites s'han aturat. Brugat comenta que, coincidint amb el mil·lenari de l'església, el desembre presentaran un llibre. Més tard es reprendran les visites i s'instal·larà un panell informatiu.