L'artista Josep Malats va morir aquest passat dilluns a Llançà als 77 anys d'edat. Aquest dimarts, a les 5 de la tarda, està previst un acte d'homenatge a la seva figura a la Casa de Cultura de Llançà.

Fill de Viladrau on va néixer el 1941, amb tant sols 6 anys, es va traslladar a Llançà amb la seva família, una decisió que el va marcar profundament. Les seves aptituds artístiques el van portar a estudiar Belles Arts a l'Escola de Sant Jordi de Barcelona. L'obra de Malats està indestriablement lligada a la seva personalitat, a la seva manera d'entendre la vida i l'existència. Inicialment marcada per trets expressionistes, a la dècada dels 70 evoluciona cap al surrealisme dotant-la, alhora, d'una forta crítica social.

Durant aquests anys de formació i evolució viu fora de Llançà. Serà l'any 1985 quan torni a l'Empordà i es dediqui en cos i ànima a pintar. És aleshores quan les seves teles s'omplen de pigments clars i vius, influits pel cel i el paisatge empordanès. En la seva obra van introduint-se les formes arquitectòniques i abandonant aquelles dures línies negres.

Els missatges dels seus amics no s'han fet esperar i les xarxes socials s'han omplert de condolències plenes d'estima.