La companyia nord-americana Ailey II ha brillat amb llum pròpia aquesta nit al Festival de Peralada amb un espectacle ple d´energia, moviments impossibles i obres contemporànies de nova creació. En concret, aquesta ha estat la primera vegada que la reconeguda formació amb 42 anys d´història ha actuat a l´estat espanyol.

Els 12 ballarins d´aquesta jove companyia, creada pel mític Alvin Ailey, han emocionat al públic amb coreografies contundents, salts i una bona mostra d´agilitat amb un espectacle on la música - amb clares influències i arrels afroamericanes- ha tingut un paper clau. La nit ha arrencat a ritme de ´In & Out´ que des del primer moment ha fascinat pel joc de llums i la tècnica dels artistes que interpretaven els alts i baixos de la vida contemporània. Posteriorment, ha estat el torn de ´Gêmeos´, un duo tècnic i contundent que narra la relació entre dos germans, seguit de ´Something Tangible´ i, en últim lloc, l´himne de la companyia, ´Revelations´, amb coreografia del mateix Alvin Ailey, la peça de dansa moderna més vista de tota la història des que es va estrenar l´any 1960.

Oportunitat única aquest dissabte de veure una de les companyies de dansa més reconegudes del panorama internacional. Ailey II no ha defraudat i els 1.800 espectadors - un 93% d´ocupació- que omplien l´escenari del Festival de Peralada s´han quedat en un primer moment fascinats i, posteriorment, han embogit amb els moviments d´aquesta formació, composada per 12 ballarins, que mescla gèneres i estils de dansa totalment diferents a través d´unes coreografies innovadores, trencadores, de rabiosa contemporaneïtat. La nit ha finalitzat amb un bis i els espectadors aplaudint amb força i picant de peus durant uns bons minuts.

Aquesta actuació ha estat la primera gran gala de dansa d´aquesta temporada de la 30a edició del Festival de Peralada. Ailey II que mai abans havia actuat en territori espanyol, ho ha fet en aquest certamen de l´Alt Empordà oferint un repertori amb 4 coreografies sorprenents, tres d´elles de nova creació engendrades concretament l´any passat. Venia d´actuar al Grand Auditorium del Palau de Festivals i Congressos de Canes. Tal i com ha explicat el director del festival, Oriol Aguilà, portaven dos anys treballant i anant al darrere de la formació nord-americana perquè visités Peralada. "És la companyia de dansa preferida de Barack Obama, el president dels Estats Units, defensa els valors de la comunitat i cultura afroamericana, el seu objectiu és apropar la dansa a tot el públic i defensa valors com la germanor entre cultures i races diferents", explicava Aguilà. "En un món com l´actual, és una companyia que té tot el sentit", ha afegit el president.

La companyia de dansa Ailey II fascina Peralada amb els seus moviments impossibles

La companyia de dansa Ailey II fascina Peralada amb els seus moviments impossibles

La seva força, agilitat i talent ha captivat el públic. La nit ha arrencat a ritme de jazz i amb els canvis de llum d´´In & Out´ de Jean Emilie, actualment el coreògraf de la companyia i que prové de l´escola de Jean Emilie. La primera part ha tancat amb ´Gêmeos´, un duo tècnic i contundent acompanyat de música soul coreografiada per Jamar Roberts, membre de la companyia. La segona part ha començat amb una història d´amor i passió ´Something tangible´ del guardonat Ray Merce. I el plat fort, el més especial, s´ha guardat per al final. L´hime d´aquesta companyia, ´Revelations´, ha emocionat els assistents. Aquesta era la primera vegada que la companyia jove d´Alvin Ailey interpretava aqueta peça, l´obra de dansa moderna més vista de la història des que es va estrenar, l´any 1960. Una coreografia amb la qual l´artista ret un homenatge a la humanitat, a la tradició afroamericana i a la lluita pels drets civils als Estats Units.

En aquest sentit, Aguilà ha destacat com la companyia, al llarg de 42 anys, ha sabut fusionar l´esperit i l´energia del millor talent jove de la dansa amb la passió i visió creativa dels coreògrafs emergents més destacats. Primer de la mà de Sylvia Waters i ara sota la direcció artística de Troy Powell, Ailey II s´ha catapultat com a referent mundial sense perdre la seva identitat, apostant per ritmes forts, músiques que impacten i moviments impossibles que transmeten mil i una idees i missatges. Un cop més, aquesta nit, Ailey II ha aconseguit el seu objectiu: apropar la dansa a tot el públic.

"Espectacular, impactant"

Entre els assistents, es repetia una mateixa sensació. "Ha estat espectacular, fantàstic, immillorable", assenyalava Jacques, un veí de França que s´havia desplaçat fins a Peralada per poder veure la companyia. I és que l´actuació d´aquesta nit ha atret públic d´arreu de les comarques gironines, de Catalunya i de fora de terres catalanes com Anglaterra, Alemanya o Holanda. "Sembla com si fossin de goma", assegurava la Rosa, veïna de Barcelona. A grans tres, entre un 15 i un 20% del públic que assisteix al festival és internacional, principalment de França. La segona gran cita de la dansa serà d´aquí a pocs dies, el 29 de juliol, amb ´Roberto Bolle and friends´.