El ple de l'Ajuntament de l'Escala ha aprovat per unanimitat l'acord de compra que permetrà recuperar uns 205,5 metres quadrats de l'Alfolí de la Sal que des de fa dècades formen part de l'hostal que hi ha en un dels extrems d'aquest edifici històric, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i actualment en ple procés de restauració per convertir-lo en un important espai cultural.

El consistori pagarà 100.000 euros (en dos anys) per aquesta adquisició, la qual també permetrà recuperar l'accés que havia tingut l'edifici des del corriol d'en Maranges. L'hostal mantindrà un petit espai a la planta baixa per tal que no s'hagi de tancar el restaurant, ja que això hagués encarit qualsevol operació pel lucre cessant. A la primera planta hi havia part d'un allotjament que estava fet dins els límits de l'antic Alfolí de la Sal, igual que el rentador i estenedor de la segona planta.

Amb l'adquisició d'aquests espais, es podrà completar la remodelació que s'està executant en la seva totalitat. Es recupera pràcticament així la forma i dimensions originals que l'Alfolí de la Sal tenia a finals del segle XVIII, preservant la unitat del conjunt.

Ja s'ha executat la primera fase de la restauració d'aquest edifici històric i es treballa per poder començar a executar el més aviat possible la segona i tercera fase, amb subvencions ja compromeses per part de la Generalitat i del govern estatal.

Un equip dirigit per Eduard Carbonell (Catedràtic d´Història de l´Art i especialitzat en Patrimoni Cultural i Museologia), està redactant ja el pla director que marcarà els usos d´aquest important i cèntric edifici històric. El projecte també és objecte de debat del Consell de Cultura i Patrimoni de l´Ajuntament de l´Escala i s´encamina a definir l´Alfolí com un equipament que permeti diversos usos culturals (exposicions, arxiu, actes, museu...), entre els quals un espai interpretatiu que permeti conèixer la història local des de diversos àmbits.

L'Alfolí de la Sal, construït a finals del segle XVII és un referent històric i va jugar un gran paper en el creixement del nucli urbà de l'Escal. Està protegit com a monument i és un Bé Cultural d'Interès Nacional.