A més, s'ha editat un llibre escrit per Isabel Marín sobre la seva vida i obra que ha estat presentat, aquest divendres, a Navata, pel també escriptor i antic director de la Biblioteca Nacional, Lluís Racionero. La mostra s'ha inaugurat també aquest divendres, al Museu de l'Empordà de Figueres i es pot visitar fins al 13 de juliol.

L'exposició, comissada per Alícia Vinyes i presentada pel conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, recull una selecció d'escultures sobre bronze, pedra, marbre i guix. També hi ha una mostra de dibuixos i apunts d'Anton Casamor, així com paisatges i retrats sobre tela que exemplifiquen el món creatiu d'aquest artista, fill primogènit d'una antiga família de terratinents de l'Alt Empordà i molt vinculat a Navata, amb un clar referent paisatgístic empordanès.

Segons ha recordat la comissària de la mostra, Alícia Vinyes, Casamor va ser un escultor noucentista tardà. La seva obra escultòrica conté un esperit clàssic i mediterrani, semblant al de Josep Clarà i Arístides Maillol. El seu segell és la representació formal de la figura humana i molt especialment el món femení a través de figures de dones joves i cossos perfectes.

Pel que fa la seva obra pictòrica, generalment feta a l'oli, mostra l'artista intimista. Va plasmar interiors amb figures femenines, paisatges des de la finestra i jardins romàntics, així com una presència constant del paisatge empordanès, de Navata a Lladó, i com a teló de fons, la Mare de Déu del Mont o el Canigó.

Alícia Vinyes ha destacat la importància d'aquesta exposició que ha organitzat la Fundació que porta el seu cognom, ja que va morir 'preocupat' i 'trist' perquè no va poder dur a terme el propòsit de crear una fundació que garantís la continuïtat del patrimoni que havia anat adquirint al llarg de molts anys. Antoni Casamor no va tenir descendència i el patrimoni familiar va passar al seu nebot Carlos M. Casamor i Franquet, el qual s'ha fet càrrec de l'herència i va crear la Fundació Casamor, a la casa pairal de Navata. L'actual col·lecció consta de 190 dibuixos, 120 escultures i 150 pintures.

La mostra itinerant, inaugurada aquest divendres, començarà el seu recorregut al Museu de l'Empordà de Figueres fins al 13 de juliol, seguirà al Museu d'Art de Girona, del 23 de juliol al 28 de setembre i acabarà al Museu comarca de la Garrotxa d'Olot, del 30 de gener al 29 de març del 2009. A més d'aquesta exposició, la Fundació Casamor ha publicat el llibre 'Anton Casamor, vida i obra de l'escultor', d'Isabel Martín.