Necrològica

Dol a Figueres per la mort de l’empresari Pere Padrosa Puignau

Propietari del Grup Padrosa i cofundador del Museu de la Tècnica de l’Empordà

Pere Padrosa en el darrer acte del primer centenari del Grup

Pere Padrosa en el darrer acte del primer centenari del Grup / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

El món empresarial de l'Alt Empordà està de dol per la mort de l’empresari Pere Padrosa Puignau. Era el propietari del Grup Padrosa i, juntament amb la seva esposa Margarita Pierre Mallol, va crear el Museu de la Tècnica de l’Empordà a través de la Fundació que porta el nom del matrimoni, reconeguda el 2010 amb la Fulla de Figuera de Plata. Nascut el 10 d’octubre de 1934, el passat mes de maig va rebre la medalla commemorativa dels 90 anys per part de l’Ajuntament de Figueres.

Fill de Pere Padrosa Simón i Josefa Puignau Sibecas, fundadors de l’empresa, va dedicar tota la seva vida al món del transport i la logística. L’any 2023 va presidir els actes de celebració del primer centenari del Grup Padrosa al costat dels seus fills i nets, entre els quals hi ha Pere Padrosa Pierre, actual CEO de la societat i Pere Padrosa Sayeras, net i representant de la quarta generació familiar.

Pere Padrosa rebent la medalla dels 90 anys per Santa Creu

Pere Padrosa rebent la medalla dels 90 anys per Santa Creu / Ajuntament

Alumne dels Fossos

Pere Padrosa Puignau va estudiar Comerç a la Salle de Figueres i es va incorporar molt aviat a l’empresa familiar. La seva no va ser una vida fàcil, “em va tocar lluitar en diversos moments de crisi greus, però també vaig gaudir de la feina que feia”, recorda l’any passat a la base central del Grup, a Hostalets de Llers. Va exercir a l’ombra d’un pare molt actiu i emprenedor, que va arribar a presidir la Unió Esportiva Figueres.

Afable, murri, bon conversador i de perfil discret, Pere Padrosa Puignau va dedicar una part de la seva vida al col·leccionisme. Amb la seva esposa Margarita va recórrer tota Europa visitant mercats i fires per aconseguir peces preuades del món industrial que han nodrit el fons inacabable del Museu de la Tècnica de l’Empordà: màquines d’escriure, rellotges de paret, estufes de ferro amb decoracions de tota mena i màquines d’escriure configuren el gruix d’una col·lecció que no ha deixat mai de créixer.

La família Padrosa amb Jordi Mitjà i l'escultura del centenari del Grup

La família Padrosa amb els regidors i l'escultura del centenari del Grup / Santi Coll

Per a la història quedarà el vídeo del primer centenari de la història del Grup Padrosa, on ell mateix va explicar una anècdota impagable sobre els pagaments furtius que havien de fer els seus camioners en els primers viatges cap a Europa, quan Espanya encara era fora del mercat comú.