Alto al Foc a l'Albera critica que Sant Climent promocioni unes portes obertes a la base militar amb jocs per a nens

L'alcalde diu que no s'utilitzaran armes reals i defensa que l'equipament forma part de la història del municipi

Fragment del cartell de les portes obertes.

Fragment del cartell de les portes obertes. / ACN

ACN

La plataforma Alto al Foc a l'Albera critica que l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes promocioni una jornada de portes obertes aquest dissabte a la base militar amb jocs per a nens. En un comunicat, l'entitat denuncia que al programa hi ha infants enfilats en vehicles militars i manipulant armes i qualifiquen l'acte "d'enaltiment del militarisme". Per això, demanen a l'Ajuntament que se'n desvinculi i "faci una declaració específica de compromís amb els valors de la pau i la no violència". L'alcalde, Marc Salas, defensa que l'Ajuntament només ajuda a difondre l'acte, que no s'utilitzaran armes reals ni es "tiraran trets" i recorda que la base forma part de la història del municipi.

L'entitat diu que van rebre el cartell a través d'una comunicació per Whatsapp per part de l'Ajuntament. La convocatòria de la jornada de portes obertes està prevista per aquest dissabte coincidint amb el Dia de les Forces Armades i preveu activitats des de les 10 del matí fins a quarts de sis de la tarda, que es tancarà amb una desfilada.

El programa inclou una exposició de vehicles, armament, material militar i del cos nacional de policia, una visita guiada al museu històric, una exhibició de combat cos a cos de les Forces Armades, un homenatge als "caiguts" i una degustació de paella. També s'han programat activitats infantils com ara "tir en carabina, pista d'aplicació o un taller de pintura de cara".

Nens manipulant armes

El cartell inclou imatges amb nens enfilats en vehicles militars i "manipulant armes". Això és precisament el que denuncia Alto al Foc a l'Albera en un comunicat. "Denunciem que l'exèrcit faci activitats amb menors i que l'ajuntament en faci promoció amb ús de la seva imatge en el programa —hi apareix el logotip municipal— i difusió entre els veïns del poble", afirmen.

En aquest sentit, recorden que en els últims anys s'han viscut diversos incidents amb la base: "Pràctiques amb projectils i munició que queien en finques veïnes del camp de tir; incendis forestals ocasionats per les seves activitats o maniobres amb armes llargues pels carrers del mateix poble de Sant Climent i que va comportar que l'alcaldessa en aquell moment demanés explicacions". A més, recorden "el paper" que l'equipament, diuen, va jugar la tardor del 2017 "acollint grups de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil".

Una imatge del cartell que anuncia la jornada de portes obertes.

Una imatge del cartell que anuncia la jornada de portes obertes. / Cedida a l'ACN

"Alto el Foc a l’Albera volem evidenciar que actes d’enaltiment del militarisme com el que s’ha programat pel 1 de juny entren en contradicció amb la voluntat de trobar solucions pacífiques als conflictes", remarquen. Per això, diuen que troben "molt greu" que "es faci apologia militar d'una forma enganyosa entre menors d’edat i especialment indignant és que el mateix ajuntament de Sant Climent sigui còmplice d'aquesta convocatòria".

Per tot plegat, reclamen a l'equip de govern que es desvinculi de l'acte, que "faci una declaració específica de compromís amb els valors de la pau i la no violència i que comparteixi amb els seus veïns aquesta voluntat amb la mateixa publicitat, com a mínim, que es va fer servir per anunciar aquest acte".

Part de la història del poble

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Marc Sala, assegura que no han participat en l'organització de l'esdeveniment i que només ajuden a fer-ne "difusió". En aquest sentit, diu que entén que "de seguida, saltin totes les alarmes", però insisteix que cal "contextualitzar" perquè la base forma part de la història del municipi. "Molta gent hi ha fet la mili", recorda. Sala admet que la jornada preveu activitats per a nens però assegura que en cap cas es faran servir armes reals i que tampoc hi haurà "trets", tot i que el programa inclou una activitat de tir en carabina per a nens.

"Jo no estic a favor de les armes ni dels conflictes bèl·lics, però la base fa temps que hi és i s'ha de reconèixer que gràcies a ella el poble ha pogut tirar endavant", assegura. En aquest sentit, diu que els militars els ajuden quan ho necessiten i posa com a exemple el muntatge de les tendes de campanya per fer 'La Passió'. "L'objectiu és explicar el que fan i volen obrir les portes de la base a fora per veure que s'hi fa", insisteix Sala.

Amb tot, diu que són "veïns" i han de conviure. "Entenc la postura de certes organitzacions, però la realitat que vivim és diferent", afegeix. Sala, a més, diu que l'activitat pot atraure visitants al municipi i que des la base s'ha convidat als comerciants del poble a participar-hi venent els seus productes.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió