El temps

Activen l'alerta per pluges intenses a l'Alt Empordà

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que es poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts

Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra

Dia de pluja.

Dia de pluja. / Maria José López

Empordà

Empordà

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per un avís d’intensitat de pluja (es pot superar el llindar de 20 mm/30 minuts), al terç nord-est de Catalunya, zona que inclou l'Alt Empordà. A la comarca el grau de perill és entre mitja, moderat i baix. El grau de perill és més alt, però, a les comarques de la Garrotxa i la Selva. Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Les pluges poden ser localment intenses, pel que s’ha de vigilar les crescudes sobtades de barrancs i lleres menors (rieres, rierols, etc.) i les zones inundables (soterranis, passos soterrats...).

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Des de Protecció Civil, es recorda que cal tenir presents diversos consells davant fortes pluges:

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.