Educació

Un grup d'estudiants de l'Institut de La Jonquera llançarà un mini satèl·lit a l'espai

L'equip de quart d'ESO participa en un concurs de l'Agència Espacial Europea i es farà des de l'aeroport de Lleida el 20 d'abril

Un segon grup de segon d'ESO podrà fer un experiment científic des de l’Estació Espacial Internacional

L'equip de quart d'ESO que participa al concurs.

L'equip de quart d'ESO que participa al concurs. / INS LA JONQUERA

Empordà

Empordà

Un grup d'estudiants de l'Institut de la Jonquera construirà i llançarà un mini satèl·lit a l'espai de la mida d'una llauna. Es tracta d'un grup d'alumnes de quart d'ESO que formen part de l'equip DECIANA33 del Grup de Reptes del centre. Participen en el concurs CanSat organitzat per l'Agència Espacial Europea. Iago Meilan, Neus Boix, Nolann Cordón, Víctor Hernández i Jad Taligui són els integrants del grup.

El concurs proposa, a estudiants de tot Europa, el repte de construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d'una llauna de refresc. Està previst el llançament el 20 d'abril des de l'Aeroport de Lleida-Alguaire.

"La nostra missió consisteix a realitzar un aterratge controlat desplegant unes potes que puguin amortir l’impacte i realitzar algunes mesures complementàries amb sensors"

Un CanSat és una simulació d'un satèl·lit real que ha d'acomplir una missió primària plantejada per l’organització (mesura i enviament de dades a la base en Terra) i una missió secundària elaborada per l’equip. "La nostra missió consisteix a realitzar un aterratge controlat desplegant unes potes que puguin amortir l’impacte i realitzar algunes mesures complementàries amb sensors", expliquen des de l'Institut. "En la nostra primera participació en el concurs hem aconseguit passar a la fase de llançament regional de Catalunya que es realitzarà a l'aeroport de Lleida-Alguaire", afegeixen. Hauran de fer un aterratge controlat desplegant unes potes que puguin amortir l’impacte i realitzar algunes mesures complementàries amb sensors. 

El nombre inicial d’equips participants era d’uns 110, dels quals 50 van passar a la segona fase i ara han obtingut una de les 18 places que permet el llançament des d’un dels 3 coets habilitats per l’organització per realitzar les missions plantejades pels equips.

L'equpi de reptes AstroPi1.

L'equpi de reptes AstroPi1. / INS LA JONQUERA

Experiments a l'Estació Espacial

Els alumnes de 2n d’ESO Eudald Martino, Juli Gómez, Maëlle Cordón, Sebastian Castillo i Suhaib Hamdouni són els integrants del Grup Reptes que "estan participant en el concurs Astro Pi organitzat per l’Agència Espacial Europea". Aquest concurs, en l’especialitat Mission Space Lab, ofereix als equips l’oportunitat de realitzar experiments científics a bord de l’Estació Espacial Internacional.

Per segon any consecutiu l'experiment es podrà executar des de l’espai. Segons informa el centre, "aquesta vegada, a partir de la realització d’unes fotos des de l’esmentada Estació Espacial Internacional, pretenem determinar experimentalment la velocitat de l’estació. Teòricament, es mou a uns 7,66 km/s l’equivalent a uns 27580 km/h". Els resultats se sabran el mes de maig.