Medi ambient

Alerta per la tala de pins entorn de Portlligat a Cadaqués

L'Associació Amics de la Natura de Cadaqués reclama mesures més estrictes per la preservació dels arbres al municipi

Alerten que la seva pèrdua impacta significativament en la biodiversitat

Tala d’arbres a la zona de sa Conca-sa Jorneta, tal com es troba actualment.

Tala d’arbres a la zona de sa Conca-sa Jorneta, tal com es troba actualment. / Empordà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Els ecologistes de Cadaqués estan preocupats per les tales d’arbres que s’han fet darrerament de forma abusiva i que han eliminat la majoria d’ells a la zona de l’entorn de protecció de la Casa de Salvador Dalí a Portlligat (que entrava dins el sector de Quatre Camins Sud que el Pla Director Urbanístic va desclassificar) i de la Pineda de Sa Jorneta, entre Llané Petit i Sa Conca a Cadaqués.

En la zona de Sa Jorneta, s’ha justificat la tala d’arbres a causa dels treballs regulars de creació de tallafocs al voltant de les poblacions. No obstant això, els ecologistes adverteixen que es van eliminar la majoria d’arbres, arbres joves i exemplars de gran grandària, la qual cosa ha provocat un canvi en el clima local i la seva afectació a l’entorn: «Les empreses porten les màquines i ho arrabassen tot. Aquestes accions tenen un impacte negatiu sobre el paisatge natural, perd la seva riquesa i això afecta la biodiversitat de la zona i la seva identitat», remarca David Turbau, representant de l’associació Amics de la Natura de Cadaqués. Destaca igualment la importància de trobar un equilibri entre les tasques de prevenció d’incendis i la preservació de la natura per garantir un futur sostenible per a la regió. «A la zona de Llané, arran de la riera, van venir amb màquines i ho van arrasar tot. La soca d’alguns arbres encara es veu. La gent venia a buscar la llenya a l’hivern».

La zona de protecció a l’entorn de la casa de Dalí a Portlligat.  | EMPORDÀ

La zona de protecció a l’entorn de la casa de Dalí a Portlligat. / Empordà

«Es requereix un permís especial»

Per revertir aquesta situació insten l’Ajuntament a inspeccionar les tasques d’eliminació d’arbres per evitar que cap empresa subcontractada faci tales abusives a un espai on predominen també les construccions de pedra seca. Pel que fa al manteniment de les franges de protecció, assenyalen que «ha de fer-se cercant alternatives menys agressives, com l’ús de mètodes manuals, evitant la trituració indiscriminada que han fet les màquines a zones protegides com la pineda de l’entorn de la casa de Salvador Dalí a Portlligat, on es requereix permís especial per qualsevol intervenció».

D’altra banda, SOS Costa Brava ha advertit recentment sobre tales massives d’arbres que s’estan estenent al llarg del litoral gironí, incloent-hi Cadaqués.

Des de l’Ajuntament del municipi es remarca que les úniques actuacions fetes en les diverses zones han estat per complir amb les franges de protecció perimetral contraincendis i són treballs de manteniment. «Enguany es farà en els dies vinents i només es tallen matolls i branques», assenyala l’alcaldessa Pia Seriñana.