El nou Registre Civil informatitzat de Figueres entrarà en funcionament la setmana vinent

El model elimina el paper i ja ha estat implementat als registres civils de Puigcerdà, Blanes i Girona

Entrada als jutjats de Figueres, en una imatge d'arxiu.

Entrada als jutjats de Figueres, en una imatge d'arxiu.

Ariadna Sala

El nou model del Registre Civil que informatitza i descentralitza tots els tràmits arribarà la setmana vinent als jutjats de Figueres. Ja fa setmanes que l’equip encarregat del registre està rebent formacions, ja que el canvi implica passar d’un sistema informàtic (Inforeg) al nou (Dicireg), que té un funcionament completament diferent. En aquests jutjats la implementació serà més complexa, ja que el partit judicial de Figueres és el més gran de Catalunya pel volum de municipis que aplega, i a nivell Estatal se situa en segona posició.

El model treu la responsabilitat als jutges i nomena com a cap del Registre Civil al lletrat d’Administració de Justícia, que s’haurà de coordinar amb els ajuntaments, els jutges de pau dels municipis i també de l’hospital, ja que l’objectiu és poder fer més tràmits des del centre hospitalari per evitar que s’hagi d’anar físicament al registre.

Per ara, la plantilla encarregada d’implementar el nou model no ha estat reforçada ni ampliada. Està previst que les formacions s’acabin el 2 d’abril, i que el sistema es pugui posar en marxa.

Jubilar el paper

Els canvis més visibles són, segurament, l’eliminació del llibre de família en format paper, tot i que en alguns registres encara l’expedeixen i és igualment vàlid. A més, la cita prèvia és imprescindible, ja que el sistema permet fer actuacions en uns determinats temps. 

Gràcies a la informatització del servei, cada ciutadà tindrà una fixa única que es podrà consultar des de qualsevol registre de l’estat, un fet que fins ara era impensable. De fet, el model que s’usa en la majoria dels registres es remunta a una llei de l’època franquista. La implementació s’havia d’haver fet a partir del 2011, any que es va aprovar la llei sota l’executiu del socialista José Luís Rodrigo Zapatero, però es va anar prorrogant de forma successiva fins a l’any 2021. A la província gironina, ja s’ha posat en marxa als jutjats de Blanes, Puigcerdà i Girona. Ara li toca el torn a Figueres, i als jutjats de Ripoll també s’ha començat a fer formacions i serà el següent en implementar-se. Està previst que el nou model arribi a tot el territori gironí l’any 2025, i els jutjats de Sant Feliu de Guíxols seran els últims a adoptar-lo.