Medi ambient

Els pescadors retiren més de 28.000 litres de residus del fons marí de l'Alt Empordà durant el 2023

Les confraries de Roses, el Port de la Selva, Llançà, l'Escala i Cadaqués participen en el programa Pesca Neta, una iniciativa que promou la recollida de brossa marina i treballa per protegir el Mediterrani

Ampolles, llaunes, tovalloletes higièniques, envasos i bidons de pintura són els principals residus retirats

Brossa recollida per pescadors de Roses.

Brossa recollida per pescadors de Roses. / Confraria de Pescadors de Roses

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Els pescadors de les confraries de Roses, el Port de la Selva, Llançà, l'Escala i Cadaqués han retirat, durant el 2023, un volum de 28.000 litres de residus del fons marí de l'Alt Empordà. Ho han fet en el marc del programa Pesca Neta, una iniciativa que treballa per protegir el Mediterrani.

En concret, la confraria que ha retirat més residus ha estat la de Roses, que ha recollit 13.672,25 litres de brossa marina. S'han recopilat durant 208 dies, el que ha suposat una dedicació de 225,47 hores per part dels pescadors. En total hi han participat vint-i-quatre embarcacions.

Per la seva banda, la confraria de Llança ha recollit 9.002,75 litres de brossa marina. Amb la participació de vuit embarcacions, s'han dedicat 287 dies a la retirada de residus, i s'han invertit 149,67 hores al triatge.

Deixalles trobades al mar pels pescadors.

Deixalles trobades al mar pels pescadors. / ACN

La tercera confraria que ha recollit més brossa marina ha estat la del Port de la Selva. Malgrat que només han participat quatre embarcacions, han recollit 5.194 litres de residus. Ho han fet durant 66 dies, amb una dedicació de 44, 75 hores de triatge.

Així mateix, la confraria de l'Escala ha recopilat 360,50 litres de residus durant 16 dies. En total s'han invertit 12,50 hores de triatge. Hi han participat tretze embarcacions.

Finalment, la confraria de Cadaqués ha recollit 38 quilos de brossa marina. Amb la participació de dues embarcacions, s'han dedicat 4 dies de pesca a la retirada de deixalles i 4 hores al triatge.

Totes les quantitats de residus recollits han estat registrades pels mateixos pescadors a l'aplicació mòbil Pesca Neta.

De quin tipus de brossa s'ha recollit més quantitat?

Segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la brossa retirada, en la majoria de casos, és generada per l'activitat humana. En especial s'han recollit ampolles, llaunes, tovalloletes higièniques, envasos o bidons de pintura. Tots aquests residus suposen el 60% de les deixalles retirades pels pescadors. Ara bé, també s'han recollit restes de quitrà i carbó que utilitzaven els vaixells de combustible en el passat.

Cal destacar que Pesca Neta és una acció col·lectiva que neix el 2020 amb la voluntat d'impulsar un sistema de recollida i comptabilització de les deixalles marines que els pescadors es troben durant la pesca. A aquesta iniciativa el Govern destina un milió d’euros que es reparteix entre les federacions de confraries participants. Fins al 2023, aquests ajuts han estat cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) en un 75%.

Val a dir que al conjunt de Catalunya, durant l’any 2023, els pescadors de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles.

Vessant educatiu

Per tal de conscienciar les generacions futures, dins el programa Pesca Neta també s'han impulsat iniciatives educatives a diversos centres catalans, com ara un joc didàctic i Noocs didàctics (tallers en línia) per a alumnes de Primària. Totes les propostes volen "explicar la importància de preservar un litoral lliure de plàstics".

Alhora, també s'ha ideat el programa La Mar de Net, orientat a l'alumnat de Primària i de Secundària. En el marc d'aquesta iniciativa, el 17 de març de l'any passat més d'un centenar d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut El Pedró de l'Escala van recollir, en només trenta minuts, fins a 22 quilos de brossa a la platja del Rec del Molí de Sant Martí d'Empúries.