CANVI CLIMÀTIC

Dos passejos marítims de l'Alt Empordà estan en alt risc de desaparició

El pla català d’adaptació al canvi climàtic inclou la necessitat d’«enderrocar» edificis i construccions en certes zones costaneres

Un temporal de mar, a l'Escala.

Un temporal de mar, a l'Escala. / Basili Gironès

Guillem Costa

Els passejos marítims de dues poblacions de l'Alt Empordà, l'Escala i Llançà, estan en risc de patir les conseqüències de la crisi climàtica. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi sobre l’adaptació de ports, platges i passejos marítims al canvi climàtic realitzat per l’Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC). 

A l’Escala l'espai litoral que es troba en situació d'alt risc és el passeig Jesús Maria Isern, a la zona de la Punta, que connecta la platja amb el passeig Lluís Albert pel port d’en Perris. A Llançà, es tracta del de la platja del Port.

Els 11 passejos marítims amb més risc de patir les conseqüències de la crisi climàtica es concentren sobretot a la meitat nord de Catalunya. En concret, de cara al 2050, estan en perill el, a banda del de Llançà i el de l’Escala, el de Pineda, Vilassar, Premià, el Masnou, Montgat, Salou, l’Ampolla i dos de Sitges.

En total, a Catalunya s’han analitzat 31 passejos i 44 ports (juntament amb les seves respectives platges) representatius de tot el litoral català. Les conseqüències de la pujada del nivell del mar, l’augment dels temporals virulents i l’increment de la temperatura, segons l’estudi, posaran en perill molls i dics. Xavier Gironella, investigador i professor de l’Escola de Camins, detalla que als passejos marítims, les estructures de ciment poden arribar a ser un problema quan l’onatge sobrepassa els murs de protecció. «En els casos en els quals això passa, la platja retrocedeix encara més. No hi ha dubtes que el pendent de les platges, que patiran l’erosió, s’intensificarà», afirma.

Passeig de Llançà.

Passeig de la platja del Port, a Llançà. / Empordà

L'estudi també ha constatat que hi ha passejos que es troben en un nivell de risc moderat. En el cas de l'Alt Empordà, l'únic passeig que es troba en aquesta situació és el de la Platja del Portitxol de l'Escala. Pel que fa als que es troben en una situació de risc menor, trobem el de la platja Grifeu de Llançà. Aquest últim, a curt termini, tenen molt poc risc, segons acrediten els investigadors de la UPC.

[object Object]

Risc elevat

  • Platja del Port - Llançà
  • Passeig J.M. Isern - L’Escala

Risc moderat

  • Platja del Portitxol - L’Escala

Risc menor

  • Platja Grifeu - Llançà

Els ports, menys amenaçats

Respecte als ports, les amenaces no són tan immediates. «Hem analitzat tots els escenaris possibles i els ports del nord de Catalunya, on l’onatge és més intens, són els que corren més perill», apunta Joan Pau Sierra, vicepresident del Centre Internacional d’Investigació de Recursos Costaners (CIIRC). Això no obstant, també hi ha ports del sud, com els de les Cases d’Alcanar o Roda de Berà, els molls del qual poden patir els problemes provocats pels temporals.

Anna Barnadas, secretària general d’Acció Climàtica, explica que el Govern català es basarà en els resultats del treball presentat pels investigadors per continuar avançant en l’adaptació al canvi climàtic. «Fa molt de temps que les costes retrocedeixen i els passejos marítims pateixen. Fins ara, tot es reconstruïa i el temporal següent tornava a saltar pels aires. Davant d’això hem de tenir clar com actuar», assegura Barnadas.

Subscriu-te per seguir llegint