Trien el jurat i comença el judici a l'acusat de matar un home d'un tret a la nuca a Sant Pere Pescador l'any 2002

El fiscal demana 22 anys de presó al processat, que va estar evadit de la justícia durant disset anys

L'acusat del crim el primer dia de judici a l'Audiència de Girona

L'acusat del crim el primer dia de judici a l'Audiència de Girona / Maria López

Marina López

El judici contra l'acusat de matar un home d'un tret a la nuca a Sant Pere Pescador el 26 de juny del 2002 ha començat aquest divendres a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular. El processat va estar evadit de la justícia per aquest cas disset anys fins que el van atrapar, l'any 2019, després de descobrir que havia estat fent servir diverses identitats falses. Aleshores, van poder confirmar que un home empresonat a França era el sospitós. El fiscal l'acusa d'assassinat i tinença il·lícita d'armes i demana 22 anys de presó. Segons l'acusació pública, la víctima va anar a socórrer una amiga, aleshores parella de l'acusat, i, tan bon punt va arribar a la casa, el processat li va engegar el tret per l'esquena.

La justícia buscava el sospitós des de l'any 2002, quan va fugir després de suposadament matar un home d'un tret a Sant Pere Pescador. Segons la investigació, el sospitós era parella d'una dona que vivia a la població. La dona, però, volia acabar amb la relació sentimental perquè havia estat víctima de "diversos episodis" de violència de gènere.

Segons van constatar els investigadors dels Mossos d'Esquadra, la víctima havia arribat a canviar el pany de casa seva per evitar que l'investigat entrés. També havia demanat a un amic seu –la víctima- i a la seva parella que l'ajudessin en cas que l'acusat tornés.

"Multitud de trucades"

L'escrit d'acusació del fiscal Víctor Pillado recull que el 26 de juny del 2002, el processat va complir les seves amenaces. Per "motius que es desconeixen", apunta la fiscalia, entre les dues i gairebé les quatre de la matinada l'acusat van iniciar una discussió telefònica amb la dona que va generar "multitud de trucades" entre ells. Segons la investigació, l'home va arribar a trucar la dona divuit vegades i, finalment, va decidir desplaçar-se des de Llinars del Vallès –on vivia de manera temporal- fins a Sant Pere Pescador.

L'acusació pública sosté que l'acusat va arribar a Sant Pere Pescador cap a les cinc de la matinada i va rebentar la porta d'una puntada de peu perquè es va trobar el pany canviat. Un cop a dins, va continuar la discussió que havia començat per telèfon amb la dona i la va arribar a agredir. Per això, cap a les sis de la matinada, la dona va trucar al seu amic perquè anés a ajudar-la.

L'home va sortir "immediatament" en direcció al domicili de la dona a socórrer-la. No va tornar mai més a casa. L'endemà, els serveis d'emergències van rebre l'avís cap a les dotze del migdia que havien trobat el cos sense vida de l'home.

El fiscal considera que les proves indiquen que, quan la víctima va arribar a la casa, l'acusat li va engegar el tret mortal sense que tingués cap possibilitat de defensar-se: "Tan bon punt el veu, fent ús d'una arma de foc curta del calibre 22 per a la qual no tenia llicència d'armes, amb la intenció d'acabar amb la seva vida, per l'esquena i de forma absolutament sobtada i sent conscient que la víctima no tenia cap capacitat de defensa, va apuntar cap a la seva nuca i fa el tret que va acabar amb la seva vida de manera immediata", apunta l'acusació pública.

"La zona del cos atacada, així com el mitjà utilitzat, eren idonis per causar la mort de la víctima, tal com va acabar succeint, sent-ne plenament conscient l'acusat", exposa Pillado.

Disset anys evadit

Segons fonts del cas, el sospitós i la dona van desaparèixer i se'ls va perdre el rastre poques hores després del crim. El 31 d'octubre del 2002, el jutjat d'instrucció 7 de Figueres va dictar una ordre de crida i cerca contra l'acusat. L'escrit d'acusació del fiscal recull que l'abril del 2017 va ingressar a presó a França, després que l'extradissin des de la República Dominicana, per un assassinat perpetrat a Fontvieille l'any 2012. El delinqüent feia servir diverses identitats falses i no va ser fins que estava empresonat a França que la justícia va poder constatar que es tractava de la mateixa persona.

Les autoritats franceses el van entregar temporalment per passar a disposició del Jutjat d'instrucció 7 de Figueres, que tenia la causa oberta, l'octubre del 2019. Al jutjat, va reconèixer que aquella matinada va anar des de Llinars fins a Sant Pere Pescador, però va atribuir el crim a "uns colombians" per un afer de drogues del qual ell es va desvincular.

La defensa demana l'absolució i sosté que l'acusat no és l'autor del crim.

El fiscal l'acusa d'un delicte d'assassinat i un delicte de tinença il·lícita d'armes i demana, en total, 22 anys de presó. Després de la tria del jurat popular que s'encarregarà d'emetre el veredicte, les sessions del judici han començat amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals i les al·legacions prèvies.