SUCCESSOS

Caos a l'Alt Empordà: tràilers encallats perquè volien esquivar la protesta dels pagesos

Aquest dimecres a la tarda, per exemple, a Borrassà un camió de gran tonatge va quedar atrapat al carrer Baix

Figueres sanciona els camions de gran tonatge que travessen la ciutat desobeint la prohibició

Tràiler encallat a Borrassà.

Tràiler encallat a Borrassà. / Anti-Radars Garrotxa

Eva Batlle

Les protestes dels pagesos provoquen el tall de l'AP-7 i la Nacional II a l'Alt Empordà, una restricció "indefinida", ara per ara. Per això, des del dimarts molts conductors han hagut de cercar vies alternatives per esquivar el tall. Unes maniobres que, en alguns casos, no han sortit massa bé i poden passar factura.

Ja sigui pels errors dels GPS, per la falta de destresa o pel cas omís a la prohibició del pas de camions, alguns vehicles s'han accidentat i, fins i tot, han quedat encallats en carrers de diversos municipis. Aquest dimecres a la tarda, per exemple, un tràiler va quedar atrapat al carrer Baix de Borrassà durant més de dues hores. Com a conseqüència, va patir destrosses a la part de la càrrega. Diverses patrulles de Mossos d'Esquadra de Trànsit es van dirigir al lloc dels fets i van certificar els danys que el camió havia causat en una de les façanes del carrer. Unes destrosses que l'assegurança del vehicle pesant haurà de pagar. Finalment, el camió, gràcies a les indicacions dels veïns, es va poder retirar cap a dos quarts de deu de la nit.

Un tràiler va quedar atrapat al carrer Baix de Borrassà.

Un tràiler va quedar atrapat al carrer Baix de Borrassà. / ANTI-RADARS GARROTXA

Un dia abans, el dimarts 27 de febrer al vespre, un camió va quedar encallat en un carrer del nucli de Sant Tomàs, a Torroella de Fluvià, també quan volia esquivar les protestes dels pagesos. L'Ajuntament va alertar que tallaria l'accés a la zona per evitar més problemàtiques com aquesta.

Camió encallat a Sant Tomàs.

Camió encallat a Sant Tomàs. / Empordà

Sancions a Figueres

D'altra banda, la ciutat de Figueres també ha viscut des del dimarts un clar increment de circulació de camions de gran tonatge. Per això, la Guàrdia Urbana està sancionant els conductors de camions de gran tonatge que travessen el municipi per a saltar-se els talls protagonitzats pel col·lectiu de pagesos a l'AP-7 i l'N-II. La mesura s'ha pres en aplicació de les prohibicions de pas establertes per al nucli urbà des de fa anys a les principals entrades de la ciutat per als vehicles de més de 5,5 tones. 

Els precedents

Aquest no és el primer cop que les protestes dels pagesos provoquen successos com aquest. El 6 de febrer, un camió de gran tonatge va quedar encallat al nucli de Creixell (Borrassà) aquest dimarts, segons va avançar la periodista Anna Punsí a X (antic Twitter). Els fets van ocórrer cap a les 6 de la tarda.

Per poder desencallar el camió es va requerir l'ajuda d'una grua, que va poder retirar-lo cap a la mitjanit. L'incident ha provocat desperfectes a diverses façanes, ja que el vehicle va quedar encallat entre dues cases a centímetres de la paret.

Els veïns de Creixell fa molts anys que es queixen dels danys que provoquen els vehicles pesants que queden encallats al mig del poble. Els conductors segueixen la ruta que els marquen els navegadors de GPS, però fan cas omís o no veuen els senyals que prohibeixen el pas d'aquells vehicles de més de 7 metres de llarg i 2,5 d'amplada, i quan s'adonen de l'error ja no poden fer marxa enrere.

VÍDEO | Un camió de gran tonatge queda encallat a Creixell i ha de ser retirat per una grua