Mor el propietari del macroprostíbul Paradise de la Jonquera

José Moreno ha perdut la vida als 72 anys

Estava pendent d'un judici al qual s'enfrontava a 52 anys de presó i multes milionàries a l'Audiència Nacional

L'empresari José Moreno, en una fotografia d'arxiu.

L'empresari José Moreno, en una fotografia d'arxiu. / Marc Martí

Eva Batlle

El propietari del macroprostíbul de la Jonquera ha mort als 72 anys. L'empresari ha perdut la vida aquest cap de setmana després d'una llarga malaltia. Ho ha fet a la província de Granada, d'on era originari. 

José Moreno Gómez era molt conegut a l'Alt Empordà i les comarques gironines pel seu negoci de prostíbuls i també pels problemes amb la justícia. De fet, estava pendent d'un judici al qual s'enfrontava a 52 anys de presó i multes milionàries a l'Audiència Nacional per presumptes irregularitats amb Hisenda.

L'empresari havia arribat a tenir tres prostíbuls en funcionament a les comarques gironines. En aquest moment, però només en tenia un d'obert: el macroprostíbul de la Jonquera. Els altres dos, el club Eclipse de Mont-ras i l’Edén de Melianta, van acabar tancant.

Problemes amb la justícia

José Moreno havia de ser jutjat pròximament a l'Audiència Nacional. S’enfrontava a peticions de presó de fins a 52 anys per haver participat presumptament d’una defraudació milionària gestada per 30 empresaris de clubs on s’exercia la prostitució a tot Espanya. L’Audiència Nacional va obrir judici oral contra els investigats, entre ells Moreno i el seu home de confiança, Simón Moruny. Ambdós estaven acusats de formar part activa d’un entramat societari creat per ocultar abundants beneficis obtinguts en múltiples clubs on s’exercia la prostitució. Concretament, estaven acusats d'haver eludit les quotes tributàries d’IVA, l’impost de societats i IRPF.

La defraudació ascendiria a més de 21 milions d’euros, segons l’Advocacia de l’Estat, que els reclamava que indemnitzin de forma solidària a Hisenda amb més de 37 milions d’euros i que, a més, paguin una sanció d'uns 150 milions d’euros. Amb la mort de l'empresari gironí, finalment per aquest cas només acabarà jutjat el seu home de confiança.

L'amo del Paradise ja havia estat jutjat anteriorment per fets relacionats amb els seus negocis. El 2014 per haver format part d’una presumpta xarxa de proxenetes que portaven noies des del Brasil i, un cop aquí, les obligaven a prostituir-se al club Eclipse i a l’Edén. En aquell cas, només va ser condemnat un ciutadà brasiler a quatre anys de presó per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. Arran d’aquests fets, també es va iniciar una investigació per blanqueig de capitals que va quedar arxivada.

Subscriu-te per seguir llegint