INFÀNCIA

Una segona vida per l’històric trenet de la sabateria Falgarona de Figueres

Gràcies a la donació de la família Falgarona i el Museu del Joguet de Catalunya, ara presideix l'entrada de la llar d’infants 7 Pometes de Vilafant

El trenet, ja a Vilafant, amb Consol Cantenys, Josep Maria Joan Rosa, Montse de la Llave i membres de la família Falgarona.

El trenet, ja a Vilafant, amb Consol Cantenys, Josep Maria Joan Rosa, Montse de la Llave i membres de la família Falgarona. / Ajuntament de Vilafant

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Si sou de l'Alt Empordà ben segur que recordareu l’històric trenet de la sabateria Falgarona de Figueres. Són molts els infants que s'han emprovat sabates asseguts a sobre d'ell. És, en definitiva, un element que aboca a la nostàlgia a molts altempordanesos. Tanmateix, el 2020, en tancar la botiga, l'emblemàtic tren de fusta va quedar en desús. Però el que a priori semblava un punt final, era un punt i a part, i és que ara la peça tindrà una segona vida en una nova ubicació: l'entrada de la llar d’infants 7 Pometes de Vilafant, on ha anat a parar gràcies a la donació de la família Falgarona i el Museu del Joguet de Catalunya.

La família Falgarona, en abaixar la persiana de la sabateria, va decidir donar el trenet al Museu del Joguet, on s'havia d'ubicar inicialment. No obstant això, no va ser possible per motius d'espai. «Volíem que el trenet es veiés de la mateixa manera que s'ha vist a la sabateria durant 40 anys, i al museu no disposàvem de l’espai necessari. Llavors, vam pensar que donar-lo a Vilafant seria una bona opció, després de valorar-ne diverses», afirma Josep Maria Joan Rosa, director de l'equipament cultural.

El trenet en el seu espai original, a la sabateria Falgarona.

El trenet en el seu espai original, a la sabateria Falgarona. / Josep Maria Bartomeu

Alhora, el consitori de Vilafant no s'ho va pensar dues vegades a l'hora d'acceptar la donació. «Quan ens van oferir el trenet, ràpidament vam mirar quin seria el lloc més adequat, i creiem que a l’entrada de la llar d’infants 7 Pometes ha estat la ubicació més encertada; queda totalment integrat en l’espai», explica Consol Cantenys, que era l'alcaldessa del municipi en el moment de la cessió. «Estem molt contents que el trenet de Can Falgarona continuï fent història, ara a Vilafant. Creiem que es convertirà en una eina pedagògica pels infants de 0 a 3 anys. A més, donarà la benvinguda a tots els alumnes», diu l'actual alcaldessa, Montse de la Llave.

Un tren amb molta història

El trenet de la sabateria Falgarona té molta història. Construït a mida fa més de quatre dècades per un fuster de la Jonquera, es va convertir en tot un reclam de l'establiment. «Encara recordo alguns infants quan venien a la botiga i s’amagaven als diferents espais que té el tren», comenta Joan Falgarona, qui regentava l'establiment. «Té molta història i ara la continuarà escrivint a Vilafant», confia.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament vilafantenc, en un futur, es vol contextualitzar el trenet per perpetuar la seva història i donar a conèixer la seva procedència.