POLÍTICA

Oriol Junqueras dona ritme a la precampanya trepitjant carrer a l'Alt Empordà

Els moviments del president d'ERC i les previsions del Consell Nacional no fan descartable un avançament electoral per abans del febrer de 2025

Oriol Junqueras amb Lladó i Amiel conversant amb gent en el mercat de Figueres

Oriol Junqueras amb Lladó i Amiel conversant amb gent en el mercat de Figueres / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

Política i casualitat només lliguen quan algun factor s'escapa dels qui prenen les decisions. Només així s'explica que, aquest dijous, al mateix temps que el president d'ERC, Oriol Junqueras, mostrés el seu carisma a peu de carrer a diferents municipis de l'Alt Empordà, fonts del partit fessin saber que el Consell Nacional d'aquest dissabte posaria sobre la taula la repetició de Pere Aragonès com a cap de llista a les eleccions autonòmiques del febrer de 2025. Junqueras havia passat el dia abans per diversos municipis de la demarcació de Girona i, després de dormir a Banyoles, va passar per Bàscara abans de fer una llarga parada a Figueres. La seva presència no va passar desapercebuda entre els compradors del mercat de la plaça del Gra i la plaça Catalunya. Va ser directe amb el contacte amb la gent i els marxants, "d'on ets?", "com van les coses?", "van bé les vendes?", van ser preguntes constants que anava fent acompanyat per l'exalcaldessa Agnès Lladó i el regidor Xavier Amiel. Durant la visita, amb l'interlocutor que l'acompanyava, van tractar sobre la falta endèmica d'inversions de la Generalitat a la comarca, la necessitat d'equiparar el finançament de l'Hospital de Figueres, concertat, amb la resta de centres sanitaris públics del país i la reclamada legislació de les àrees urbanes que haurien de permetre a ciutats com Figueres no haver d'assumir tot el cost de la seva capitalitat. L'habitatge i l'atenció a les necessitats de les persones migrants també van ser motiu de comentari mentre Junqueras s'havia d'aturar un cop i un altra per a rebre felicitacions, ànims o algun retret, pocs, per part de la gent que el reconeixia.

Informal però atent

"La política és un rotllo, però jo soc simpàtic", va deixar anar l'exalcalde de Sant Vicenç dels Horts, amb texans i mànigues de camisa, conscient que l'exercici de proximitat que feia, tenia transcendia, per a la seva pròpia captació d'ambient i per l'ombra que desplegava. Va deixar clar que el president es diu Pere Aragonès, quan va aparèixer el tema de la dualitat de lideratges que ara té Esquerra. I ho va dir com a full de ruta de la reunió del Consell Nacional d'aquest dissabte, quan encara no s'havia fet públic el previsible aval a la repetició electoral de l'actual president de la Generalitat. Aquesta trobada encara no el nomenarà com a presidenciable, abans caldrà un procés de primàries, però el doble gest d'Esquerra amb la trepitjada de país del seu president i el cop a l'espatlla a Aragonès fan presagiar que no és gens forassenyat que la cursa preelectoral hagi començat pensant en un avançament de convocatòria que escursi la lluita per abans del febrer de 2025.

Imatge de la trobada amb Oriol Junqueras a Roses

Imatge de la trobada amb Oriol Junqueras a Roses / Emporda.info

La visita alt-empordanesa d'Oriol Junqueras va continuar amb un dinar amb empresaris i representants d'entitats a Roses. Joan Plana, regidor i diputat provincial, va rebre el seu president en una trobada en la qual també es va parlar d'habitatges, d'energies sostenibles i de la situació actual del moviment independentista. I si al matí Junqueras va xerrar amb marxants i pagesos, a la tarda ho va fer amb els pescadors de la Confraria que presideix Antoni Abad. La ruta va tenir com a parada important Castelló d'Empúries. L'alcaldessa Anna Massot el va acompanyar durant la seva estada a la vila, on va mantenir una llarga trobada amb militants del partit vinguts de tota la comarca i amb els quals va parlar un xic de tot, amb les llums i ombres de l'amnistia damunt la taula i la sempre complexa relació entre el poder polític i la voluntat dels votants.

Oriol Junqueras amb l'alcaldessa Anna Massot i el president d'ERC a la comarca, Jordi Martí

Oriol Junqueras amb l'alcaldessa Anna Massot i el president d'ERC a la comarca, Jordi Martí / Emporda.info

El periple empordanès va acabar a Navata, on el líder republicà també va preguntar i escoltar comentaris i demandes durant un sopar amb l'alcaldessa Bibiana Vallmajó i membres d’entitats culturals locals. A Figueres encara ressona la frase amb resposta d'un home i la seva dona davant una parada de verdures: "I aquest què fot aquí'?". "Calla, no veus que parla amb la gent per saber coses". I sí, Junqueras va marxar de l'Alt Empordà sabent coses i amb una bona cartera de necessitats que mai acaben d'arribar a la comarca.