SUCCESSOS

L'Audiència obliga a reobrir la investigació pel suïcidi d'un pres al Puig de les Basses de Figueres

El tribunal estima el recurs de l'acusació particular contra l'arxiu dictat pel jutjat d'instrucció de Figueres

Presó Puig de les Basses.

Presó Puig de les Basses. / ACN

ACN

L'Audiència de Girona obliga a reobrir la investigació pel suïcidi d'un pres al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres el 9 de març. Segons ha avançat El Punt Avui, el tribunal ha estimat el recurs de l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, i conclou que la fase d'instrucció no està "esgotada" i s'ha tancat de manera "prematura": "La part recurrent considera que resta pendent practicar la declaració en qualitat d'investigats dels funcionaris de presons responsables del finat". L'Audiència "no comparteix" que els fets puguin ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència en la modalitat de comissió per omissió, però veu indicis per procedir la investigació per delictes d'omissió del deure de socors o cooperació al suïcidi.

El jutjat d'instrucció 1 de Figueres va dictar la interlocutòria d'arxiu el 24 de juliol del 2023 i l'acusació particular va recórrer la decisió al·legant que la investigació no havia conclòs i que el jutjat no havia acordat algunes diligències que havia sol·licitat. La secció quarta de l'Audiència de Girona li dona raó. La interlocutòria, de la que ha estat ponent la magistrada Maria Vila, estima el recurs d'apel·lació, revoca el sobreseïment i acorda la pràctica de les proves proposades per l'acusació.

Segons remarca el tribunal, l'acusació va al·legar que no s'havia pres declaració com a investigats als funcionaris responsables del reclús: "I, en concret, del funcionari encarregat de la visualització de les imatges de les càmeres, del funcionari que manté un conversa amb el reclús i del funcionari encarregat de revisar les cel·les quan el pres va preparar la soga". L'intern es va penjar amb un llençol.

L'Audiència assenyala que el jutjat d'instrucció va acordar prendre declaració del perjudicat, però "no es va pronunciar sobre les diligències expressament interessades per l'acusació particular". Això sol, indica la secció quarta, ja podria fer concloure que la instrucció "no ha finalitzat".

La interlocutòria assenyala que l'Audiència "no comparteix l'opinió" que els fets puguin ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència en la modalitat de comissió per omissió, peròò apunta que "podrien tenir encaix" en delictes d'omissió del deure de socors o de cooperació al suïcidi: "Efectivament, l'administració penitenciària i, en concret, els funcionaris que es trobaven al càrrec del Departament Especial de Règim Tancat (DERT) quan es va produir el suïcidi ostentaven una posició de garant respecte de l'intern finat".

Segons l'Audiència, això comporta que "s'hagi de prosseguir amb la instrucció" per investigar si "efectivament es va aplicar el Programa de Prevenció de Suïcidi, per quin motiu es va canviar a l'intern de cel·la, per què a la nova cel·la hi havia un llençol, qui v donar l'ordre del canvi, entre altres qüestions no aclarides en adoptar-se el sobreseïment provisional de forma prematura". El tribunal considera que la investigació judicial podrà "trobar resposta" practicant les diligències interessades per l'acusació particular.